Carles Salazar, catedràtic d’antropologia de la Universitat de Lleida, va presentar el llibre Antropología de les creencias (en català, Antropologia de les creences) en aquesta ciutat. Va ser el divendres dia 25 d’abril, a les 19h a la sala Jaume Magre (IME) , en un acte organitzat per l’Associació Unesco de Lleida.

Antropologia de les creences

La creença religiosa és una creença «ordinària» en un món o en uns éssers «extraordinaris». ¿Quins són els mitjans ordinaris que ens porten a creure en l’existència de l’extraordinari? ¿Per què creiem en el que no entenem? ¿Per què tenim creences irracionals? Creences irracionals no són creences (necessàriament) falses, sinó contraintuïtives: són creences que contradiuen la idea de realitat que usem en la nostra vida quotidiana.

A partir de les aportacions de les grans veus de l’antropologia (Frazer, Malinowski, Lévi-Strauss), la sociologia (Durkheim, Weber), la lingüística (Saussure) i la psicoanàlisi (Freud, Jung), aquesta obra ofereix una antropologia de les creences que no planteja l’irracional com a patològic ni l’anàlisi corresponent com una teràpia: l’autor no vol curar ningú de les seves creences irracionals; simplement, les vol explicar.

)