Nova sessió dels Diàlegs panikkarians

Laura Borràs, doctora en filologia romànica i directora de la Institució de les Lletres Catalanes, i Jaume Pòrtulas, catedràtic de filologia grega a la UB, van conversar en una nova sessió dels Diàlegs panikkarians, un cicle al voltant dels volums publicats fins ara de l’Opera Omnia Raimon Panikkar. Fou el dimecres 13 de novembre a les Cotxeres del Palau Robert per parlar del llibre Pluralisme i interculturalitat (Fragmenta, 2010).

Els Diàlegs panikkarians estan organitzats per la Fundació Vivarium Raimon Panikkar, la Institució de les Lletres CatalanesFragmenta Editorial i compten amb la col·laboració de l’Institut d’Humanitats de Barcelona i Casa Àsia.

Pluralisme i interculturalitat

El llibre va publicar-se a cura de l’autor i de Milena Carrara Pavan. Coordinació de l’edició catalana: Jordi Pigem. Traduccions de Julia Argemí, Jordi Pigem, Anna SerraJosep Torras Rodergas, Dolors Ventós i Maria Verdaguer.

Raimon Panikkar és, sens dubte, un dels pensadors que més ha contribuït a la reflexió sobre el pluralisme i la interculturalitat, uns conceptes que van molt més enllà de la mera tolerància, d’un relativisme banal o d’un multiculturalisme fàcil.

Malgrat la set de comprensió universal, Panikkar considera que no hi ha ni pot haver-hi una única perspectiva humana universal: hi ha invariants humanes, però no hi ha universals culturals. És a dir: tothom menja, és actiu i descansa, però el sentit que es dóna a l’aliment, a la feina i al repòs és molt diferent segons les cultures. I és que tota cultura humana representa d’una manera peculiar i limitada la possible gamma sencera de l’experiència humana en determinades condicions concretes. La persona pluralista fa falsos tots els absolutismes, tots els fanatismes i tots els reduccionismes.