El benestar emocional dels infants i el descans

Gemma Calmet

Psicòloga, terapeuta i coach

Una vivència agradable de l’hora d’anar a dormir aporta als infants hàbits saludables que potencien la seguretat, la confiança i el benestar, i això beneficia la seva salut emocional

Són molts els infants d’edats entre els cinc i els dotze anys que tenen dificultats a l’hora d’adormir-se. Això, sovint, empitjora el rendiment acadèmic i crea una sensació de por i malestar. La causa més comuna d’aquesta dificultat rau en la vivència emocional o cognitiva d’aquests nens i nenes: els costa abaixar els nivells de tensió (emocional) i d’atenció (cognitiva).

Un bon son (son reparador) és essencial per al desenvolupament i el creixement dels infants. A més, una vivència agradable de l’hora d’anar a dormir els aporta patrons i hàbits saludables que potencien la seguretat, la confiança i el benestar, i això beneficia la seva salut emocional.

Què poden fer pares i mares per afavorir el descans dels infants?

Hi ha dues branques importants que cal tenir en compte a l’hora de treballar aquest aspecte: d’una banda, la higiene del son i, de l’altra, les estratègies i les eines per afavorir un estat de relaxació i distensió.

La higiene del son

Parlem d’higiene del son per referir-nos a totes aquelles pràctiques i hàbits que ens ajuden a tenir un son reparador. Hi ha un seguit de consells bàsics i de sentit comú que cal tenir en compte i que, malgrat la senzillesa, algunes famílies, atrafegades pel dia a dia, s’obliden de complir. (Aquest seguit de consells són adequats per infants fins als dotze anys; en el cas de nadons o adolescents els patrons d’higiene de son varien lleugerament).

Aspectes bàsics per a una bona higiene del son

  • Anar al llit cada nit a la mateixa hora, preferiblement abans de les nou del vespre.
  • Mantenir els horaris de migdiada adequats a l’edat.
  • Procurar que l’habitació sigui un lloc propici per al son, que sigui fosca i tranquil·la.
  • Afavorir que l’infant s’adormi de manera autònoma.
  • Evitar l’exposició a la llum brillant a l’hora d’anar a dormir i durant la nit i augmentar l’exposició a la llum durant el matí.
  • Evitar els menjars feixucs i les activitats vigoroses a prop de l’hora d’anar a dormir.
  • Mantenir les pantalles (com ara la televisió, els ordinadors, els telèfons mòbils…) fora de l’habitació i limitar-ne l’ús. Es recomana no fer servir aparells electrònics com a mínim mitja hora abans d’anar a dormir.
  • Evitar prendre aliments o begudes que exciten passades les quatre de la tarda (sobretot refrescos ensucrats).
  • Mantenir horaris regulars durant el dia, inclosos els horaris dels àpats.
  • Establir una rutina consistent abans d’anar a dormir.
  • Mantenir les rutines i els hàbits també durant el cap de setmana (encara que, amb infants amb rutines adquirides, podem allargar una mica l’hora d’anar a dormir els dissabtes).

Puedes leer el artículo en...

Tens accés? Entrar

Revista #70

Hivern 2019

Revista
7,28 
Subscripció paper anual
20,66 
Subscripció digital anual
10,74 

Relacionados