Mémorial de la Shoah. Un far davant el negacionisme

Text: David Casals

L’any 2005, durant la inauguració del Mémorial de la Shoah, situat al cor de París, Jacques Chirac va prometre que no s’oblidaria el que no s’havia sabut impedir i va proclamar que l’antisemitisme no tenia cabuda a França.

Malgrat això, les afirmacions que treuen importància, banalitzen o neguen l’Holocaust segueixen vigents. En la seva campanya electoral, Marine Le Pen, candidata del Front Nacional a les eleccions presidencials franceses, va relativitzar els fets i va culpar de la deportació els ocupants alemanys. “França no n’és la responsable”, digué. Les seves paraules fan imprescindible la visita a aquest espai, situat a Le Marais, el barri que acull més població jueva del continent europeu. El complex recorda la detenció massiva, el 16 de juliol de 1942, de 13.000 jueus que vivien a París i rodalia, que foren confinats al Velòdrom d’Hivern i, posteriorment, enviats a camps d’extermini nazis. Només 30 van sobreviure. 

El projecte va començar l’any 1943, quan, en la clandestinitat, es va començar a recopilar documentació sobre els fets. El 1956 es va inaugurar el Memorial al Màrtir Jueu Desconegut, i a principi del segle xxi les autoritats franceses van creure oportú ampliar-lo i donar-li més contingut. Avui inclou un mur que recull els 76.000 noms dels jueus francesos deportats als camps nazis, un espai per honorar els ciutadans que van col·laborar a salvar jueus de l’extermini, un museu i un centre de documentació. El 2012 es va ampliar amb un segon centre, situat a Drancy, als afores de París, a l’indret on hi havia hagut un camp on s’internava provisionalment els detinguts.

17 rue Geoffroy l’Asnier
75004 París

+33 1 42 77 44 72
contact@memorialdelashoah.org
www.memorialdelashoah.org (en francès i anglès)

Entrada gratuïta


Relacionados