Revista #79

Primavera 2022

Revista
7,28 
Subscripció paper anual
20,66 
Subscripció digital anual
10,74 

Comencem l’any 2022 a Dialogal preguntant-nos pel paper del sistema penitenciari en el món actual. ¿Serveix la presó per a la finalitat de reinserció social? A l’editorial, Clara Fons i Duocastella hi reflexiona de manera vivencial i conclou que ens cal teixir el país de projectes d’integració alternatius. I a La Mirada, Jesús G. Pastor reflecteix les vicissituds dels camins que duen cap a la llibertat.

Al Diàleg, Míriam Cano se cita amb Meritxell Campmajó i Marta Nomen, dues dones que treballen per reconvertir les presons en un engranatge cada cop més transparent, democràtic i participatiu; i a Trajectes coneixem en primera persona l’experiència penitenciària de la Camila, amb Gemma Ventura. Vicky Molins, a L’entrevista, explica els processos d’acompanyament als interns com una escola de vida, en la qual cal aprendre a distingir entre el delicte i la culpa. I també parlem del projecte Ciutat Nua, a Cuina, que sota el lideratge de Pepe Raventós treballa per a la reinserció social i laboral dels presos de Can Brians 2.

Al seu torn, Julio Zino ens acompanya a conèixer quin lloc ocupa el diàleg interreligiós a les presons i com s’aborda la qüestió de la fe entre els interns penitenciaris, a Recerca; mentre que a l’A fons tenim accés a les reflexions de la política nord-americana Angela Davis, reconeguda com a activista contra la repressió. A Finestra d’Art, ens acostem a l’escriptura com a eina per conrear la coherència, la responsabilitat i la llibertat, amb Jordi Alonso; i El Personatge del #79 és Xavier Badia, amb qui seguim de prop com es teixeixen xarxes socials en el camí cap a la reinserció. I al Qüestionari, coneixem l’advocada Montse Serra.

Per la seva part, Xavier Melloni, a Obertures, ens convida a obrir-nos al coneixement profund de la realitat, deixant de banda la immediatesa i l’acumulació de dades. I en la mateixa direcció, Jordi Pigem fa una crida a veure-hi més enllà del que ofereixen els mitjans, per llegir la realitat alhora amb capacitat crítica i la mirada posada en el col·lectiu, tot plegat a ¿Un món amb ànima?. També, a Va de llibres, Dídac Lagarriga s’apropa a tot allò associat al que és comú, al vincle, a la relació, i que acaba confluint en algunes de les grans preguntes que s’ha fet l’home al llarg dels temps. I a l’Espai Fragmenta podem llegir un avançament de la novetat editorial La imaginació simbòlica, de Gilbert Durand, que es publicarà properament a Fragmenta.

A les portes de la Setmana Santa, l’A tempo ens fa descobrir algunes de les obres mestres de la música clàssica dedicades a aquest temps, amb Jordi Urpí; mentre que a Clau de Volta ens endinsem en la història del protestantisme a casa nostra, acompanyats per David Casals. Joan Burdeus, a Filmoteca, fa una lectura de l’última remesa de Matrix. I finalment, a Petit Dialogal, Júlia Prunés parla de la filosofia del no-càstig, representada per la disciplina positiva, i s’acompanya d’una sèrie de recomanacions per acompanyar el creixement dels més petits

Tot això i molt més al Dialogal de primavera.