Lluc

Tornar

Sant Lluc és l'autor del tercer Evangeli i dels Fets dels Apòstols, dues obres que en realitat constitueixen un únic llibre i en les quals descriu els orígens del cristianisme. Tot i que s'ignoren molts detalls de la seva vida, es creu que va néixer a Síria i que va ser deixeble de San Pau. Els seus escrits solen ser datats al voltant de l'any 70 dC.  A partir del contingut de les seves obres, s'ha arribat a la conclusió que Lluc va acompanyar Sant Pau al llarg de la seva vida dedicada a l'ensenyament i la predicació. El seu evangeli, escrit en llengua grega, relata la predicació i els fets de Jesús, malgrat que hi afirma que no va ser testimoni directe de les seves obres. Les primeres referències a Lluc les trobem en les epístoles de Sant Pau, en les quals se'l cita com a "col·laborador" i com a "estimat metge". A Fets dels Apòstols, Lluc va recopilar els esdeveniments més importants de la vida dels apòstols i del naixement de l'Església en un marc geogràfic i temporal ben determinats. Principalment, va destacar la missió dels apòstols per dur la salvació a la població, mostrant la universitalitat del missatge de Crist. Lluc apareix acompanyat per Sant Pau en la seva segona missió, en el viatge que va realitzar de Troas a Filipos. Després de romandre en aquesta ciutat durant sis anys, va tornar a acompanyar Sant Pau en un viatge a Jerusalem, i novament quan va ser conduit com a presoner a Roma.

Se'l considera tradicionalment metge de professió, a més de ser un escriptor d'immens talent i un meticulós historiador. Segons la tradició, Sant Lluc va ser el primer a estampar en un llenç el rostre de la Santíssima Verge gràcies al seus dots per a la pintura. Per aquesta raó, sumada a la riquesa de les descripcions que fa de la Verge, se l'ha anomenat també el "Pintor de Maria".

Es creu que va morir a Beòcia (Grècia). Actualment les seves relíquies es troben a la Basílica de Santa Justina, a Pàdua (Itàlia). Sant Lluc és representat popularment pel vedell o el bou, i és considerat Patró de metges i artistes.

Autor de:

Ressons:

Josep Rius-Camps presenta l'edició dels textos de Lluc a 'Millennium' (Canal 33) Josep Rius-Camps presenta l'edició dels textos de Lluc a 'Millennium' (Canal 33) Josep Rius-Camps presenta l'edició dels textos de Lluc a 'Millennium' (Canal 33)
Josep Rius-Camps presenta l'edició dels textos de Lluc a "Millennium" (Canal 33)

El 14 de gener de 2010, ' Millennium ' del Canal [+]

Entrevista a Josep Rius-Camps i Jenny Read-Heimerdinger, traductors de Lluc Entrevista a Josep Rius-Camps i Jenny Read-Heimerdinger, traductors de Lluc Entrevista a Josep Rius-Camps i Jenny Read-Heimerdinger, traductors de Lluc
Entrevista a Josep Rius-Camps i Jenny Read-Heimerdinger, traductors de Lluc

En aquesta entrevista un teòleg i biblista catal [+]

Presentació del llibre 'Demostració a Teòfil', de Lluc Presentació del llibre 'Demostració a Teòfil', de Lluc Presentació del llibre 'Demostració a Teòfil', de Lluc
Presentació del llibre "Demostració a Teòfil", de Lluc

El dissabte 16 de gener del 2010 la Llibreria Ber [+]