Avinyó: el Vaticà provençal

Text i fotografia: David Casals

Avinyó és a quatre hores de Barcelona i a tres hores i mitja de Girona gràcies al tren d’alta velocitat. Val la pena anar a aquesta ciutat provençal un cap de setmana per contemplar el llegat del període en què fou seu papal.

Entre 1309 i 1377, fruit de la controvèrsia entre aquesta institució i el Sacre Imperi Germànic, set pontífexs es van veure obligats a marxar de Roma i establir-se a Avinyó. L’any 1378 la institució va retornar a Roma, però, en aquell mateix any, el Papa va morir, i els cardenals no es van posar d’acord en l’elecció del seu successor. Una facció va promoure la designació d’un antipapa, que es va establir de nou a Avinyó fins a l’any 1417, quan el Concili de Constança va posar fi a aquestes disputes.

El papat va donar un impuls a la ciutat, amb un recinte emmurallat perfectament conservat i un palau episcopal que, després d’acollir una caserna els anys posteriors a la Revolució Francesa, ara és un museu.

El Palau dels Papes és l’edifici gòtic més gran del món, i aconsegueix transmetre la plenitud d’aquest estil arquitectònic. A més de ser la residència papal, l’edifici fou també la seu de sis conclaves i una fortalesa.

Les muralles, la catedral i el palau foren declarats Patrimoni Mundial de la Humanitat per part de la Unesco, com també el pont medieval de Sant Beneset, conegut a tot el món gràcies a la cançó popular “Sobre el pont d’Avinyó”.

La millor època per visitar Avinyó és a l’inici de l’estiu, i no únicament per les bones temperatures. Cada juliol la ciutat acull un dels festivals de teatre més importants del món, un certamen que enguany complirà 70 anys. Aquest concorregut esdeveniment ha contribuït a descentralitzar la cultura francesa i ha estat també un bressol de nous talents. Les representacions es fan al carrer, a la plaça situada davant del Palau Episcopal, als teatres de la ciutat i en altres indrets.

Place du Palais, 84000 Avinyó, França

+33 4 32 74 32 74

officetourisme@avignon-tourisme.com

Tarifa general: 11 euros; 13,5 euros amb la visita al pont de Sant Beneset.

http://www.palais-des-papes.com


Relacionats