Catalunya: L’horror sota els peus

Text: David Casals

Arreu de l’estat s’estan començant a col·locar petites llambordes daurades, com les que hi ha en moltes ciutats europees, que recorden les víctimes de l’Holocaust als municipis on vivien. Aquí n’hi ha a Castellar del Vallès, a Igualada, a Navàs, a Olesa de Montserrat, a Sabadell i a Granollers.

Aquesta iniciativa se suma a una exitosa exposició que s’ha fet a Madrid, i que s’ha hagut de prorrogar en dues ocasions, per l’èxit que ha tingut. Són dos elements que posen de manifest la importància de la memòria històrica, tot i que han passat molts anys des del 1945, quan l’opinió pública de tot el món va tenir consciència dels crims que havien comès el règim nazi i els seus aliats, quan van assassinar onze milions de persones. La majoria de les víctimes eren jueus, però també hi havia gitanos, persones amb discapacitat, homosexuals, Testimonis de Jehovà, dissidents polítics, presoners de guerra soviètics i republicans espanyols.

Malgrat el pas del temps, l’Holocaust segueix de plena actualitat. Un darrer estudi que acaba de publicar el matemàtic Lewi Stone a la revista Science Advances estima que en només tres mesos foren deportats i assassinats als camps de Belzec, Sobibor i Treblinka 1,5 millons de jueus, el 25 % del total de víctimes. La investigació s’ha fet analitzant el tràfic ferroviari i, segons conclou l’autor, la seva eficàcia fou clau per accelerar l’extermini.

I al món hi ha hagut altres genocidis, com el de Ruanda contra els tutsis o la matança de tots els habitants musulmans de Srebrenica a Bòsnia-Hercegovina. Les matances indiscriminades segueixen avui, com posa de manifest la neteja ètnica de la minoria rohingya a mans de les autoritats birmanes. Mentrestant, el poble armeni recordarà el 2023 el centenari del seu genocidi, el primer crim massiu sistematitzat del segle xx.

Tot plegat demostra la importància d’una de les frases que va escriure el presoner d’Auschwitz Zalman Gradowski, en un dietari secret que va aconseguir amagar, per deixar testimoni dels fets a les properes generacions: “Aproximeu-vos, ciutadans lliures del món, que teniu la vida […] garantida per llei, us vull explicar com els criminals moderns i menyspreables assassins han trepitjat la moralitat de la vida i han anul·lat els postulats de l’existència”.


Relacionats