Catedral de Sant Sava (Belgrad) L’apogeu de la fe als Balcans

Text i fotografia: David Casals

Les institucions religioses viuen una forta crisi a l’Europa occidental, però la situació és diferent a la part central i oriental. Una estadística recent posa de manifest que el país on s’obren més esglésies és Romania: una cada tres dies. Els Balcans porten tres dècades de renaixement religiós, i la diferència de creences fou un dels principals elements als quals van apel·lar més les elits per justificar el desmembrament de l’antiga Iugoslàvia, la caiguda del comunisme i les guerres que van tenir lloc durant la dècada dels noranta.

 Tot i que hi ha intel·lectuals i filòlegs que diuen el contrari, a Croàcia, Bòsnia i Hercegovina i Sèrbia es parla la mateixa llengua, malgrat que utilitzen alfabets diferents. També és diferent la seva fe: catòlics (croats), musulmans (bosnians i albanokosovars) i ortodoxos (serbis). 

Aquests darrers promouen a Belgrad l’Església ortodoxa més gran del món. És el temple de Sant Sava, situat a dalt d’un turó que domina la ciutat, i que té capacitat per a unes 10.000 persones.

Sava (1175-1236) va fundar l’Església Ortodoxa Sèrbia, i va articular la seva característica estructura autocèfala. Les seves restes són a la cripta, i foren cremades pels turcs a finals del segle xvi. Un segle abans, Sèrbia fou conquerida per l’Imperi otomà i, després d’una de les múltiples revoltes contra els turcs, aquests darrers van decidir realitzar un càstig exemplar: cremar les relíquies del primer patriarca serbi. La tradició diu que l’episodi es va produir al lloc on s’alça el temple, un turó que domina la ciutat.

Aquest indret i la història política de Sèrbia evolucionen de forma paral·lela. A finals de segle xix, coincidint amb l’auge dels nacionalismes a l’Europa central, Sèrbia va esdevenir un estat independent. El 1895, es va constituir la societat per construir el temple i les obres van començar el 1935. La Segona Guerra Mundial les va paralitzar i, després de demanar-ho gairebé noranta cops, es van reprendre el 1984. Ja s’han acabat la cúpula (de 181 metres d’altura), la cripta i l’estructura de l’edifici, però els treballs continuen a la nau central.

Krušedolska 2a, Belgrad, Sèrbia

+381 11 2432585  

info@hramsvetogsave.com

Entrada gratuïta

Web: http://www.potocarimc.org


Relacionats