Revista #77

Tardor 2021

Revista
7,00 
Subscripció paper anual
20,66 
Subscripció digital anual
10,74 

Encetem la tardor a Dialogal preguntant-nos quin lloc ocupa la màgia en el món d’avui. ¿Des de quines cosmovisions podem parlar de màgia en l’actualitat? ¿Què diuen les ciències i les humanitats dels mons sobrentaurals? Hi reflexiona Clara Fons Duocastella a l’editorial, on ens convida a aproximar-nos a la realitat d’una manera no fragmentada i a posar atenció als fenòmens «màgics» des d’una mirada crítica. Una aproximació que complementa La Mirada de Jesús G. Pastor.

Al Diàleg, Míriam Cano modera una conversa entre Manuel Delgado i Sebastià d’Arbó, que despleguen la figura del mag i el paper de la màgia al segle XXI. A Trajectes, Gemma Ventura conversa amb Octavi Piulats, que es pregunta si la nostra manera de viure no ens fa insensibles a la màgia, mentre posa en relació els mons naturals i sobrenaturals. I amb Carles Salazar descobrim el funcionament del pensament màgic des de l’antropologia, a l’Espai Fragmenta.

A L’entrevista, coneixem de primera mà l’experiència de l’exorcista Joan Prat Jorba, que confronta les nocions de religió i superstició. També de supersticions ens parla Antoni Janer al Recerca, que en fa una lectura des del llegat que ens han deixat la Grècia i la Roma clàssiques. Paral·lelament, Emilio Suárez de la Torre reflexiona, a l’A fons, sobre la pràctica màgica al món antic, sobre la capacitat que té d’adaptació als canvis socials i sobre la pervivència d’algunes tendències fins a l’actualitat. També viatgem fins a l’Orient amb Pedro Ceinos, al Clau de Volta, per conèixer les vivències de la màgia i la superstició a la Xina del passat i d’avui. I acabem aquet periple amb el Va de Llibres, on Dídac Lagarriga troba el punt de confluència entre la recerca espiritual i el bagatge de la saviesa xinesa a través de quatre autors que combinen les tradicions orientals i occidentals.

La relació històrica entre la màgia i les dones també es fa un lloc. A Finestra d’Art recuperem els significats de la caça de bruixes i en parlem des de dins amb la creadora Anna Tamayo, i al Qüestionari coneixem la remeiera Olga Carrasco, o dit d’una altra manera, una “bruixa del segle XXI”. Amb Montserrat Enrich, a Cuina, aprofundim en el món de la gastronomia salvatge i recuperem les propietats curatives de les anomenades popularment «males herbes».

A El Personatge, Carlota Gurt descobreix la màgia de l’abraçada a través de la figura d’Amma, mentre que Xavier Melloni recupera i posa en valor l’efecte màgic de la paraula revelada en les societats de tots els temps. Jordi Pigem segueix reflexionant sobre la naturalesa dels mons amb ànima, i aquesta vegada, a través del pensament de Simone Weil, traça com hi veuen respectivament l’ull de la raó i l’ull de l’esperit. També la Filmoteca ofereix una lectura filosòfica de la pel·lícula Druk, amb els tres estadis de l’existència de Kierkegaard. I a l’A tempo, Jordi Urpí ens apropa a les cerimònies per sanar la ment, el cos i l’ànima a través de la música de la cultura gnawa.

Finalment, a la secció Petit Dialogal aprofundim en el camí de l’autoconeixement dels infants a través dels mons imaginaris i els personatges dels contes. I, com sempre, arriba carregada de recomanacions per acompanyar el creixement dels més petits.

Tot això i molt més al Dialogal de tardor.