Revista #92

Estiu 2025

Revista
7,00 
Subscripció paper + digital anual
24,79 
Subscripció digital anual
16,53 

Des de la impertorbabilitat dels estoics a l’equanimitat dels budistes, passant per la indiferència de Sant Ignasi: són moltes les tradicions espirituals i de pensament que ens proposen el mateix gest per viure una existència menys autocentrada i dolorosa. Aquest gest és el desaferrament i és el tema central de Dialogal 92, que tractem amb la mirada àmplia habitual i des d’un prisma espiritual, cultural i social.

La pensadora Berta Sáenz convoca el budisme i la filosofia contemporània —dues tradicions de pensament prou distintes— per conèixer la llum pròpia del concepte. Gemma Ventura conversa amb la psicoanalista Mercè Collell sobre les causes de la síndrome de Diògenes, mentre que el compositor Joan Magrané i el filòleg grec Ernest Marcos ens atansen al cor de la música i l’òpera per parlar-nos de la gelosia, aquesta manera tan habitual de voler posseir i retenir. Des d’una dimensió més terrenal, Isabel Alonso i Cecília Borràs dialoguen al voltant dels dols que acompanyen l’eutanàsia i el suïcidi, i Alfons Aragoneses reflexiona sobre la relació entre dol individual i memòria col·lectiva. Precisament, la memòria col·lectiva impregna repertori, esperit i vocació del duet barceloní Tarta Relena, retratat per Adrià Pujol. Des de la Gurdwara de Sant Adrià de Besòs, Anna Punsoda s’endinsa en la comunitat sikh, una mostra viva de meditació i treball. I del Barcelonès al Solsonès, gairebé a to de l’hàbit sikh, el pastor i poeta Pep Divins llegeix i engega el ramat mentre fa memòria de la vida passada, de la terra i dels seus ventres.

La literatura, l’arquitectura, la tradició i la religió també tracen camins d’alliberament. Berta Galofré, Maria Garganté, Xavier Melloni i Teresa Guardans ens proposen vies per al desaferrament sense perdre profunditat ni arrel. Ara que la calor ens escanya, feu els glops que us calguin al nostre Dialogal d’estiu.