La sèrie «Deu Manaments» vol repensar els grans temes de la contemporaneïtat seguint el fil conductor del Decàleg. Amb una mirada fonda i actual, responent a problemàtiques d’avui, lluny de qualsevol confessionalisme.
Ometre la veritat pot ser una manera de mentir. Partint d’aquesta premissa, i ajudant-se de la seva experiència com a advocada en violències masclistes, Carla Vall ens ofereix una mirada nova al manament No mentiràs. La jurista ho té clar: la violència contra les dones s’aguanta sobre el seu silenci, un silenci al qual són obligades per mantenir la pau de la comunitat. ¿A través de quins mecanismes s’ha pogut imposar, al llarg de la història, aquest silenci? Des de l’agressió sexual que va patir la pintora barroca Artemisia Gentileschi fins al cas de la violació grupal de Pamplona, Vall aborda la mentida dels relats patriarcals dominants, els abusos que tothom prefereix no mirar i l’impacte públic però també íntim que pot tenir donar veu a les víctimes.
La sèrie Deu Manaments vol repensar els grans temes de la contemporaneïtat seguint el fil conductor del Decàleg. Amb una mirada fonda i actual, responent a problemàtiques d’avui, lluny de qualsevol confessionalisme.
Amb el suport de
Col·lecció: Assaig, Deu Manaments
Volum: 90
Núm. de pàgines: 88
Primera edició: 02/2024
ISBN: 978-84-10188-01-3
Enquadernació: Rústica, 11 x 18 cm
De fer comunitat a descansar per ser més eficient a la feina, el sentit de «fer festa» ha canviat en funció de les necessitats socials de cada moment. Ara bé, hi ha un tret que s’ha mantingut al llarg dels segles: els festius serveixen per trencar la monotonia del temps ordinari. ¿Què diu de nosaltres la necessitat d’ordenar el temps així? ¿Com forgen la nostra identitat els rituals festius? ¿Quina relació guarden amb l’ocupació de l’espai públic? ¿I amb la significació dels àpats? La historiadora de l’art i especialista en patrimoni Maria Garganté s’ocupa d’aquest tercer manament, que a primer cop d’ull sembla el més hedonista i fàcil de seguir, però que està ple d’angles morts i crea un món de relacions ambigües.
La sèrie Deu Manaments vol repensar els grans temes de la contemporaneïtat seguint el fil conductor del decàleg. Amb una mirada fonda i actual, responent a problemàtiques d’avui, lluny de qualsevol confessionalisme.
Amb el suport de
Col·lecció: Assaig, Deu Manaments
Volum: 85
Núm. de pàgines: 94
Primera edició: 11/2023
Segona edició: 05/2024
ISBN: 978-84-17796-97-6
Enquadernació: Rústica, 11 x 18 cm
«Honraràs pare i mare» és un dels grans pilars de la nostra cultura. Segons la psicòloga i escriptora Leticia Asenjo, tots tenim el quart manament tan interioritzat que no podem fer un judici acurat del tracte que vam rebre com a fills, fet que ens porta a repetir patrons quan som pares. Partint de les tesis d’Erich Fromm sobre la llibertat, Asenjo traça un camí cap a la plena autonomia dels adults que implicaria matar simbòlicament els nostres pares. Del sacrifici d’Isaac a la Carta al pare de Franz Kafka, l’autora s’endinsa al cor d’un manament profundament lligat als mandats de gènere i a l’evolució dels drets de la infància. I ho té molt clar: de la capacitat de posar-nos en el lloc dels nens i imaginar-ne el futur en depèn la nostra supervivència com a espècie.
La sèrie Deu Manaments vol repensar els grans temes de la contemporaneïtat seguint el fil conductor del decàleg. Amb una mirada fonda i actual, responent a problemàtiques d’avui, lluny de qualsevol confessionalisme.
Amb el suport de
Col·lecció: Assaig, Deu Manaments
Volum: 86
Núm. de pàgines: 96
Primera edició: 11/2023
ISBN: 978-84-17796-96-9
Enquadernació: Rústica, 11 x 18 cm
Déu anuncia a Moisès que no podrà alliberar els hebreus d’Egipte si no és fent ús de la força. Partint d’aquest comunicat, i assenyalant la incongruència respecte al manament «No mataràs» que Déu també dona al profeta, el filòsof Bernat Dedéu reflexiona sobre les conseqüències polítiques de l’assassinat. Segons Dedéu, es tractaria d’unes implicacions que trobaríem a la base dels grans pensadors contractualistes occidentals, com són Thomas Hobbes i Jean-Jacques Rousseau.
Només l’home nietzschià, el llibertí i el suïcida s’escaparien del gran pacte que cadascú de nosaltres fa amb l’Estat: cedir-li la capacitat individual de matar per evitar la temptació d’aniquilar-nos els uns als altres. Una anàlisi filosòfica dels orígens de la pau social i d’aquest manament que avui dia gaudeix del màxim consens legal i ètic.
La sèrie Deu Manaments vol repensar els grans temes de la contemporaneïtat seguint el fil conductor del decàleg. Amb una mirada fonda i actual, responent a problemàtiques d’avui, lluny de qualsevol confessionalisme.
Amb el suport de
Col·lecció: Assaig, Deu Manaments
Volum: 87
Núm. de pàgines: 88
Primera edició: 01/2024
ISBN: 978-84-17796-99-0
Enquadernació: Rústica, 11 x 18 cm
ELS AUTORS
Carla Vall i Duran
Carla Vall i Duran (Vilanova i la Geltrú, 1989) és una advocada penalista especialitzada en drets humans i en l’abordatge i prevenció de violències masclistes. És membre de Dones Juristes i un rostre conegut gràcies a les seves intervencions en diversos mitjans de comunicació. És autora de Trenqueu en cas d’emergència: manual per a víctimes i supervivents de violències masclistes (Univers, 2022) i A la foguera! (Ara Llibres, 2024), un assaig punyent sobre la cacera de bruixes als Països Catalans. El 2022 va guanyar el prestigiós Premi Menina en la categoria de justícia feminista. La mouen la sororitat i la set de justícia.
Maria Garganté (Sanaüja, 1975). Formada en Història de l’Art, Estudis de Gènere i Antropologia, és professora titular d’Història de l’Art a la Universitat Autònoma de Barcelona i professora en grau extraordinari a la Facultat Antoni Gaudí (Ateneu Universitari de Sant Pacià). Dedica la recerca a l’art i l’arquitectura d’època del barroc a Catalunya i a l’estudi de les manifestacions festives i la religiositat popular, i s’interessa també pel barroc colonial i la relació entre art i gènere. És membre de la Comissió Artística Assessora de la Basílica de la Sagrada Família i de la Fundació Espurnes Barroques, i presideix l’Espitllera Fòrum d’Estudis Segarrencs.
Leticia Asenjo (Granada, 1978). És psicòloga especialitzada en infància i família, i escriptora. És cofundadora i directora tècnica d’EDAI, entitat dedicada al neurodesenvolupament i la salut mental infanto-juvenils. Va publicar la primera novel·la, Divorci i aventura, a La Segona Perifèria el 2022. El 2023 ha col·laborat en els reculls de relats Autòctones: deu contes bestials (Comanegra) i Elles també negregen (Llibres del Delicte). Publica la columna «Les primeres vegades» a la secció literària del diari Ara.
Bernat Dedéu (Barcelona, 1979) és filòsof i músic. Es declara fanàtic de l’òpera mozartiana en relació amb el pensament de la modernitat; del noucentisme i la filosofia d’Eugeni d’Ors, i de l’estètica musical. Ha fet un viacrucis pecuniari per la majoria de mitjans de comunicació d’aquest país. Actualment dirigeix el pòdcast literari L’illa de Maians. No mataràs, a la sèrie «Deu Manaments» de Fragmenta, és el seu primer llibre.
Plaça del Nord, 4, pral. 1.a - 08024 Barcelona - Tel: (+34) 93 278 36 35
Les teves dades personals consten en els fitxers de Fragmenta Editorial per fer-te arribar periòdicament informació sobre les seves activitats. Si ho desitges les pots rectificar o cancel·lar fent clic aquí. Barcelona (Llei Orgànica 15/1999)
Informació bàsica sobre protecció de dades: Responsable del tractament: Fragmenta Editorial S.L.; Finalitat del tractament: gestionar els contactes i les relacions comercials i professionals. Legitimació: la base legal per al tractament és el consentiment, l'existència d'una relació contractual i/o l'interès legítim. Destinataris de les dades: no es comunicaran a terceres persones, excepte per obligació legal. Drets: per exercir els seus drets d'accés, rectificació i supressió així com d'altres drets reconeguts a la normativa, pot enviar un correu a dpd@fragmenta.cat