FRAGMENTA INFORMA · Butlletí núm. 165 (18-11-2024) · Enviat a més de 2.000 destinataris

PRESENTEM ‘NO CONSENTIRÀS PENSAMENTS IMPURS’ A LA CENTRAL I RECUPEREM ‘LA LLIÇÓ D’AUSCHWITZ’


La col·lecció Deu Manaments ja és completa amb No consentiràs pensaments impurs, un assaig que també cal celebrar per ser l’obra debut de Sira Abenoza. L’autora, acompanyada del filòsof Joan-Carles Mèlich, presentaran el llibre a La Central (Carrer Mallorca 237, Barcelona), avui dilluns 18 de novembre (19:00h).

«Per poder pensar, hem de poder equivocar-nos, hem de poder anar pel camí tort, hem de mirar la llum i la foscor, dubtar, modelar el fang, fer figuretes malformades, hem de poder dir ximpleries i barbaritats: tot això forma part del procés de pensar», escriu Sira Abenoza a l’assaig. «Si no podem tenir pensaments impurs, ¿podem pensar en absolut?».

De Mèlich, també aquest mes, tenim l’orgull de recuperar La lliçó d’Auschwitz. Editat ara fa més de 20 anys per Publicacions de l’Abadia de Montserrat, aquest assaig serveix a un dels nostres autors de capçalera per reflexionar sobre les raons que han menat l’humanisme a una fragilitat tan patent davant la qüestió d’Auschwitz.

«Auschwitz no és un problema alemany, sinó un problema humà, un problema de tota la humanitat», reflexiona Mèlich al llibre. «Auschwitz ens compromet a tots, perquè a Auschwitz va morir el vell humanisme i ara cal revisar-lo un altre cop».

La nova edició de La lliçó d’Auschwitz ha estat revisada per l’autor, i compta amb un text introductori signat per Lluís Duch.

ALTRES PRESENTACIONS

A banda de la presentació de No consentiràs pensaments impurs, novembre és un mes curull d’activitats, tant pel que fa a llibres que ja fa setmanes que hem pogut donar a conèixer a diversos indrets del país, com per a títols que tindran, aquest mes, la seva posada de llarg a diferents llibreries de Barcelona:

📆 El doctor en filosofia Jordi Corominas presentarà el seu llibre Entre els déus i el no-res, acompanyat de la bibliotecària Marta Camps i l’enginyer Albert Roura. Serà el dimarts 19 de novembre a les 19 h a la biblioteca El Safareig (Pl. Verdaguer, 5, Capellades).

Més informació

📆 Pere Antoni Pons, autor de Caure del cavall, i l’escriptora i editora Núria Bendicho, presentaran la contribució de Pons a la col·lecció Assaltar la Bíblia. Ho faran a la Llibreria Finestres (Carrer de la Diputació 249, Barcelona), el 25 de novembre (19:00h).

Més informació

📆 A D’Orfeu a Monteverdi, el musicòleg Josep Maria Gregori reflexiona sobre el lligam íntim de la música amb la inspiració, la sacralitat i el pensament simbòlic. Gregori presentarà el seu llibre a Barcelona acompanyat de la cantant Lídia Pujol i l’escriptor Antoni Puigverd. Serà a la Llibreria Ona (Pau Claris 94, Barcelona), el 29 de novembre (19:00h).

Més informació

🛣️ Jordi Pigem i el seu Consciència o col·lapse també continuen de gira; les pròximes parades on en podreu gaudir seran a Casa Orlanda, Llibreria Tòmiris, Cal Gras i, a l’estat espanyol, Centro Pignatelli.

ELS LLIBRES DE NOVEMBRE

Sira Abenoza

No consentiràs pensaments impurs

No consentiràs pensaments impurs és la camisa de força perfecta. Segons la filòsofa Sira Abenoza, aquesta ordre de vigilància interior ens planteja un mandat impossible perquè pensar vol dir pensar lliurement, equivocadament, impurament. En un assaig profund, intel·ligent i amè, Abenoza exposa les conseqüències de voler eliminar la impuresa pròpia de la naturalesa humana –sobretot quan, com passa en els nostres dies, aquesta noció de puresa es trasllada de l’esfera moral a l’esfera de l’estètica. Volent ser extremament purs i perfectes no només som neuròtics i infeliços, sinó que excloem de la comunitat tots aquells que no compleixen amb les exigències de pulcritud i bellesa que dicten els ideals actuals.  

La sèrie Deu Manaments vol repensar els grans temes de la contemporaneïtat seguint el fil conductor del Decàleg. Amb una mirada fonda i actual, responent a problemàtiques d’avui, lluny de qualsevol confessionalisme.

Col·lecció: Assaig, Deu Manaments
Volum: 99
Núm. de pàgines: 88
Primera edició: 11/2024
ISBN: 978-84-10188-11-2
Enquadernació: Rústica, 11 x 18 cm

Joan-Carles Mèlich

La lliçó d’Auschwitz

La lliçó d’Auschwitz és el repte de pensar l’ètica i la pedagogia a partir de l’experiència del mal. Ningú no coneix el Paradís, i si algú hi ha sigut, no ha tornat per explicar-ho. En canvi, hi ha algú que ha contemplat el mal, i ha tornat, i ens ha pogut transmetre la seva experiència.

Joan-Carles Mèlich es pregunta en aquest llibre per què l’humanisme ha sigut tan fràgil davant la qüestió d’Auschwitz: ni la literatura, ni la ciència, ni l’art, ni la música, ni la política no han evitat les grans catàstrofes, de les quals Auschwitz és el símbol. Cal una reflexió filosòfica, antropològica, ètica i pedagògica per veure quina lliçó hauríem d’extreure d’Auschwitz per tal que no es torni a repetir aquest terrible esdeveniment. Perquè Auschwitz no és un problema alemany o jueu, sinó un problema de tota la humanitat. Mèlich s’enfronta a la qüestió d’Auschwitz a partir de la proposta d’una ètica no basada en el deure sinó en la situació de l’ésser humà en la història: es tracta d’una ètica de la situació, de la relació, de la interpretació i de l’experiència, és a dir, d’una ètica de la finitud.

Col·lecció: Assaig
Volum: 98
Núm. de pàgines: 144
Primera edició: 11/2024
ISBN: 978-84-10188-95-2
Enquadernació: Rústica, 13 x 21 cm