El dilluns dia 28 de juny, a les 19h, va presentar-se el llibre Música i inspiració. Converses amb Brahms, Strauss, Puccini, Humperdinck, Bruch i Grieg, d’Arthur M. Abell. L’acte comptà amb les intervencions dels musicòlegs Josep Maria Gregori i CifréOriol Pérez i Treviño, que en signen les introduccions, i del pianista Emili Brugalla, que ho il·lustrà interpretant algunes peces musicals. L’acte va celebrar-se a la Institució Cultural del CIC (Via Augusta, 205, Barcelona).

«Hi ha pocs testimonis sobre el paper de la inspiració a la música, sí a les altres arts» advertia Josep Maria Gregori a la seva intervenció, per qui «Strauss creu que la inspiració és el do més gran de la divinitat, diu a Abell, i ho fa amb el mateix mecanisme que l’amor».

Per la seva banda, Oriol Pérez opinava que «aquest llibre ens explica coneixem, a través de la música, estats del nostre ésser que de cap altra manera podríem experimentar» i repassava «una intuïció compartida amb altres grans pensadors sobre aquest poder de la inspiració».

«A mi aquest llibre em va trobar. Jo aleshores estava molt vulnerable i llegir-lo va ser una revelació» confessava Emili Brugalla, pel qual «la força de la inspiració la tenim tots, però no tots en som conscients. En l’entrevista a Brahms, quan se cita l’evangeli, arrenca a tocar el piano», cosa que va fer a continuació interpretant algunes peces significatives.

Carles Duarte, director general de la Institució Cultural del CIC, obria l’acte assenyalant que «és un honor acollir avui aquí aquest acte vinculat amb la música i Fragmenta». Ignasi Moreta, professor de literatura a la UPF i editor de Fragmenta, va presentar els ponents i va moderar el torn de preguntes posterior. «Hem pogut recuperar aquest llibre, que estava descatalogat, i l’hem traduït de nou i completat gràcies a la insistència de Josep M. Gregori», va dir.

La presentació també es va retransmetre en directe al canal de Youtube de Fragmenta.