Joan-Carles Mèlich, professor de filosofia de l’educació a la UABi autor del llibre La lectura com a pregària. Fragments filosòfics I, participarà a la jornada “La mort i el dol en el context educatiu. Un recorregut de 20 anys”, que tindrà lloc el dissabte, 3 d’octubre, de 9.00h a 14.00h, a l’Auditori Cardenal Jubany de la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport Blanquerna – URL, que l’organitza. La intervenció de Mèlich serà “Sobre la condició humana: finitud, vulnerabilitat i fragilitat”.

La jornada pretén donar a conèixer el camí recorregut durant els darrers 20 anys, el que s’està fent ara i la voluntat de continuar mostrant la necessitat de fer pedagogia de les pèrdues, la mort i el dol.

El context educatiu fa referència als centres i també a altres espais relacionats amb l’educació d’infants i adolescents de Catalunya i d’altres llocs d’Espanya i Portugal que s’interessin pel tema.

Programa

9.00h Recollida de documentació

9.15h Inauguració de la jornada a càrrec del Dr. Josep Gallifa, degà de la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport Blanquerna – URL. Ilma. Sra. Carme Ortoll, directora general d’Educació Infantil i Primària de la Generalitat de Catalunya; la Dra. Anna de Monserrat, vicedegana d’Educació i Programes Internacionals de la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport Blanquerna – URL i la Dra. Pilar Benejam, catedràtica emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona i ex directora de l’ICE de la Universitat Autònoma de Barcelona

LA HISTÒRIA.
Modera: Dra. Montserrat Alguacil

9.45h Sra. Concepció Poch, llicenciada en filosofia i màster en psicopedagogia. “Recorregut dels darrers 20 anys: educar per a la mort és educar per a la vida”. Sra. Maria Rivero, mestra de l’Escola Casas. Lectura d’un testimoni.

10.15h Dr. Joan-Carles Mèlich, professor titular de Filosofia de l’educació de la Universitat Autònoma de Barcelona. “Sobre la condició humana: finitud, vulnerabilitat i fragilitat”.

11.00h Pausa cafè

L’ACTUALITAT.

Modera: Dra. Olga Herrero

11.45h Taula rodona: “Presentació de programes actuals i recursos”. Sra. Anna Nolla, pedagoga, mestra i logopeda del CREDA
Pere Barnils (Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya). Sra. Neus Ballesteros, llicenciada en Belles Arts, pedagoga
i directora del Programa ART I ABSÈNCIA – AVES. Sra. Anna M. Agustí, psicopedagoga, cofundadora i vicepresidenta de Grups d’Acompanyament al Dol de Lleida, i coordinadora de l’Especialista Universitari en Acompanyament al Dol de la Universitat de Lleida. Sra. Carme Serret, llicenciada en Filosofia i Ciències de l’Educació, professora de la Universitat Autònoma de Barcelona i membre de Ca n’EVA – ACOMPANYA FUNDACIÓ.

EL FUTUR

13.15h Cloenda. “Oportunitats de futur”.

Dr. Jordi Riera, vicerector de Política Acadèmica i adjunt al rector de la Universitat Ramon Llull, responsable principal del Grup de Recerca en Pedagogia,Societat i Innovació amb el suport de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (PSITIC).

Coordinació de la jornada:
Dra. Anna de Monserrat
Dra. Montserrat Alguacil
Sra. Concepció Poch

Adreçada a: Mestres, professorat de secundària i FP, professorat universitari, pedagogs, psicopedagogs, psicòlegs, estudiants de Magisteri, Psicologia, Humanitats, Filosofia de l’Educació i FP de l’àmbit sanitari. Tècnics del Departament d’Ensenyament. CRP, AMPA, EAP. Col·legis professionals. Entitats i associacions interessades.

Matrícula: La inscripció és gratuïta. Per raons organitzatives, cal inscriure’s aquí abans del dia 21 de setembre de 2015.