Tornar

Raimon Panikkar, Pinchas Lapide ¿Hablamos del mismo Dios?

Un diálogo

Con la participación de Anton Kenntemich, prefacio de Milena Carrara Pavan, y traducción del alemán de Carlota Rubies

Existe una máxima rabínica según la cual cada controversia tiene, si se mira en profundidad, tres caras: la tuya, la mía y la cara correcta. Haciéndose suya esa sentencia, Pinchas Lapide, judío, y Raimon Panikkar, cristiano, hindú, buddhista y secular, dialogan en profundidad sobre Dios, pero también sobre el ateísmo, el fundamentalismo, el mal, la Biblia, las escrituras védicas o la mística.

«Todo lo que podemos decir sobre Dios no es más que un balbuceo impotente que en el mejor de los casos sale a su encuentro, pero que no puede alcanzarlo. ¿De qué Dios estamos hablando, pues?», se pregunta Pinchas Lapide. Raimon Panikkar advierte: preguntarse si las distintas religiones hablan del mismo Dios puede dar a entender que Dios es una cosa en sí de la cual se puede hablar en tercera persona. Recogiendo el pensamiento de Martin Buber, el filósofo catalán defiende hablar de Dios en segunda persona: Dios es un tú, nunca un yo o un él.

En el prólogo de la obra, Lapide reflexiona sobre la prohibición bíblica de las imágenes de Dios y sobre la necesidad de que las religiones dialoguen entre ellas desde el convencimiento de que este mundo no es ni sano ni insano, sino sanable. En el epílogo, Panikkar repasa la evolución de su imagen de Dios a través de un estimulante relato autobiográfico.

Con el apoyo del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

 

 

 

També disponible en català

Autor

Raimon

Raimon Panikkar (Barcelona, 1918 - Tavertet, 2010), de pare indi i hindú i mare catalana i cristiana, és una de les veus més lúcides del pensament contemporani per les seves aportacions al diàleg intercultural i interreligiós. Doctor en filosofia, en ciències i en teologia, va exercir la docència en diverses universitats d'Europa, l'Índia i els Estats Units. El 1946 és ordenat sacerdot catòlic. Trepitja l'Índia per primer cop l'any 1954: «Me'n vaig anar cristià, em vaig descobrir hindú i torno buddhista, sense haver deixat mai de ser cristià.» Als anys vuitanta s'instal·la a Tavertet, on impulsa la Fundació Vivarium (avui Fundació Vivarium Raimon Panikkar). L'obra de Panikkar ha estat estudiada per quaranta tesis doctorals i per cinc congressos internacionals monogràfics.

Fragmenta Editorial publica la seva Opera Omnia en català (19 volums), de la qual n'han sortit, fins ara Mística, plenitud de Vida, Mite, símbol, culte, Pluralisme i interculturalitat, Visió trinitària i cosmoteàndrica: Déu, home, cosmos, Religió i religions, El ritme de l'Ésser, Espiritualitat, el camí de la Vida, L'experiència vèdica, Diàleg cultural i interreligiós, Fe, hermenèutica, paraula, La tradició cristianaUna cristofania i El Dharma de l'Índia. Fragmenta també ha publicat el llibre Iniciació als Veda (també en una edició especial que inclou l'espectacle «Panikkar, poeta i fangador», de Lídia Pujol, i una edició en castellà), un capítol del llibre Mística i diàleg interreligiós (ed. Francesc Torradeflot), i un breu perfil inclòs al llibre Cincuenta intelectuales para una conciencia crítica, de Juan José Tamayo. El 2014 Fragmenta va publicar Panikkar. una biografia, de Maciej Bielawski, la biografia més documentada i ambiciosa que s'ha publicat mai sobre el filòsof. I el 2018, coincidint amb el cenetnari del seu naixement, es va publicar el llibre ¿Parlem del mateix Déu? (també en castellà), un diàleg amb Pinchas Lapide, i Panikkar per Panikkar, una antologia de les seves introduccions a l'Opera Omnia. El 2021 s'ha publicat Ecosofia (edició de Jordi Pigem).

Autor

Pinchas

Pinchas Lapide (Viena, 1922 – Frankfurt, 1997) és un teòleg jueu. Va servir com a diplomàtic israelià. Deixeble de Martin Buber, va estudiar les relacions entre el judaisme i el cristianisme i va promoure el diàleg entre totes dues religions. La seva obra compta amb més de 35 llibres. Un d'ells és ¿Parlem del mateix Déu? (2018, també en castellà), un diàleg amb Raimon Panikkar publicat en català a Fragmenta.

¿Hablamos del mismo Dios?
Col·lecció:
Fragmentos
Volum:
44
Núm. de pàgines:
120
Primera edició:
febrer del 2018
ISBN:
978-84-15518-88-4
Enquadernació:
Rústica, 13 x 21 cm
PVP: 13.90
Ignasi Moreta presenta les últimes novetats de Fragmenta Ignasi Moreta presenta les últimes novetats de Fragmenta Ignasi Moreta presenta les últimes novetats de Fragmenta
Ignasi Moreta presenta les últimes novetats de Fragmenta

Ignasi Moreta , editor de  Fragmenta , comenta en aquesta entrevista amb Jesús Bastante, a  Religión Digital , les últimes novetats de l'editorial en castellà:  Contra los absolutos , on  Joan-Carles Mèlich conversa amb l'editor (també en  català ),  ¿Hablamos del mismo Dios? , de  Raimon Panikkar i  Pinchas Lapide (també en  català ),  Cómo santa Teresa me acompañó al sufismo , de  Mardía Herrero ,  Claves de simbología , de  Jaime D. Parra , i  Ángeles o robots , de  Jordi Pigem . [+]