L’auditori de CaixaForum va quedar petit per aplegar les 380 persones que van assistir a la presentació de les obres completes de Raimon Panikkar, i va caler una sala annexa amb circuit tancat de televisió perquè tothom pogués seguir l’acte.

L’actriu Anna Caixach va obrir l’acte amb una lectura del «Cántico espiritual» de sant Joan de la Creu, acompanyada amb música sufí del grup ‘Ushâq, dirigit per Halil Bárcena. A continuació, l’editor Ignasi Moreta va subratllar la doble condició de Panikkar com a professor i mestre: «Un professor que no és mestre pot ser molt avorrit, un mestre que no és professor pot ser un il·luminat: Panikkar encarna la figura de qui té al mateix temps el rigor del professor i el carisma del mestreMilena Carrara, curadora de l’Opera Omnia, va explicar la distribució de l’obra en divuit volums, que es publicaran al llarg dels propers vuit o deu anys. Jordi Pigem, coordinador de l’edició catalana, va subratllar la gosadia intel·lectual de Panikkar i dels seus editors. David Jou va evocar alguns conceptes panikkarians, tot destacant com alguns ja han impregnat clarament la nostra cultura.

Finalment, va intervenir Raimon Panikkar: «Normalment les obres completes són obres de difunts, però jo encara no he dit l’última paraula. I espero que serà una paraula joiosa

En la seva intervenció va destacar la interrelació entre els seus escrits i la seva vida, en la línia del que expressa en l’Editorial de l’Autor que obre l’Opera Omnia: «Cap dels escrits que tinc l’honor i la responsabilitat de presentar no ha nascut d’una simple especulació, sinó que tots són més aviat autobiogràfics, és a dir, inspirats en una vida i en una praxi, i és tan sols posteriorment que han estat plasmats per escrit. Aquesta Opera Omnia comprèn un lapse de prop de setanta anys en els quals m’he dedicat a aprofundir el sentit d’una vida humana més justa i plena. No he viscut per escriure, però he escrit per viure d’una manera més conscient i per ajudar els meus germans amb pensaments sorgits no tant de la meva ment, sinó d’una Font superior que bé pot anomenar-se Esperit —tot i que no pretenc que els meus escrits siguin «inspirats». No crec que siguem mònades isolades, sinó que cadascú de nosaltres és un microcosmos que refl ecteix i infl ueix sobre el macrocosmos de tota la realitat —tal com han cregut la major part de les cultures parlant del Cos de Siva, de la comunió dels sants, del Cos místic, del karman, etc.»

Al final de l’acte hi ha haver una actuació de dansa sufí (el gir o samà dels desvixos balladors) en homenatge a Raimon Panikkar. Finalment, Panikkar es va fotografiar acompanyat pels seus editors i traductors.

Raimon Panikkar (Barcelona, 1918) és autor de més de 50 llibres i de més de 1.500 articles. Al llarg de la seva dilatada carrera (uns 70 anys escrivint i publicant) les seves obres han estat objecte de múltiples escriptures, reescriptures, traduccions i retraduccions, i cada nova edició o traducció ha incorporat esmenes de l’autor. Amb l’Opera Omnia, Panikkar deixa un text segur i definitiu de tots els seus textos, ordenats no pas en funció de la cronologia, sinó de la temàtica. Fragmenta ja va editar, a inicis del 2008, l’obra panikkariana Iniciació als Veda.