Xavier Melloni constata que l’ésser humà viu «travessat de desitjos, amb un anhel permanent de quelcom més. Desitjos de tota forma i espècie, lluminosos i obscurs, assolibles i impossibles, àgils i obsessius, permesos i prohibits, atàvics i subtils, sempre nous, sempre antics. Desitjos que, en aparent dispersió, són expressió d’una única passió: viure. L’impuls de la vida desplegant-se en nosaltres i expressant-se a través nostre.»

La respiració, la gana i la set, l’amor, el poder, la bellesa, la tecnologia, el coneixement, la crida personal i la pregària són els àmbits en què l’autor desplega la seva particular antropologia del desig, entès com un anhel, un èxtasi que ens condueix fora de nosaltres mateixos vers un bé sempre més gran que aspira a la unió amb l’Ésser total. El Desig essencial no apunta a l’eliminació o la repressió del desig, sinó al seu continu transcendiment.

El llibre El Desig essencial va ser presentat el dimecres 10 de juny, a les 19.30 h, a la seu de Cristianisme i Justícia (Roger de Llúria, 13, Barcelona). Ima Sanchís, periodista de La Contra de La Vanguardia, va dialogar amb l’autor. Ell mateix, juntament amb Elena Andrés i Eva Palanca, van llegir fragments citats en el volum, acompanyats per Halil Bárcena a la flauta dervix ney.

Xavier Melloni (Barcelona, 1962) és antropòleg, teòleg i fenomenòleg de la religió. Jesuïta i membre de Cristianisme i Justícia, en la seva tasca com a acompanyant espiritual integra tècniques de les grans tradicions de la humanitat. És professor a la Facultat de Teologia de Catalunya i a l’Institut de Teologia Fonamental de Sant Cugat.