Casa Àsia, l’Ajuntament de Barcelona, la Fundació Vivarium-Raimon Panikkar i Fragmenta Editorial s’han organitzat per retre un homenatge al filòsof i teòleg català Raimon Panikkar en reconeixement a la seva trajectòria i rellevància intel·lectuals. L’acte, que vol ser un gran homenatge ciutadà a un dels pensadors catalans més reconeguts internacionalment -traspassat el 26 d’agost del 2010-, tindrà lloc el proper dijous 24 de febrer, a les 19.00 h al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.

L’homenatge comptarà amb actuacions musicals del mestre Jordi Savall i de Montserrat Figueras i dels intèrprets de cítara i violí Griselda Cos i Bhakti Das. També hi participaran reconeguts  experts en la seva obra que exposaran la trajectòria intel·lectual i les claus del seu pensament universal. Així, hi intervindran Xavier Melloni (Facultat de Teologia de Catalunya), Jordi Pigem (Universitat de Barcelona), Amador Vega (Universitat  Pompeu Fabra), Joseph Prabhu (Universitat de Califòrnia) i Milena Carrara de la Fundació Vivarium-Raimon Panikkar.

L’acte d’homenatge també servirà  per apropar-nos a la seva dimensió més humana, espiritual i familiar a càrrec de la seva germana Mercè Pàniker, i de M.Àngels Simon i Montserrat Farré, dues seguidores de la seva obra. Per últim, comptarà amb la participació de l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, i del president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas. L’acte serà conduït per la periodista Helena Garcia Melero.

 

Panikkar, el filòsof intercultural

Raimon Panikkar va néixer el 2 de novembre del 1918 a Barcelona, fill de pare indi i hindú i de mare catalana i catòlica. Durant la seva joventut va cursar estudis de Ciències, Filosofia i Teologia a diverses universitats d’Espanya, Alemanya i Itàlia, estudis que va continuar a l’Índia. A aquest país, hi va arribar per primera vegada en missió apostòlica a finals del 1954 (va ser ordenat capellà el 1946). De fet, no es pot comprendre la seva figura sense aquesta etapa vital a l’Índia. A Benarès, on va residir habitualment, va entrar en contacte amb altres religiosos i pensadors, sobretot amb Jules Monchain i Henri Le Saux  —pioners del diàleg interreligiós—. Precisament, Panikkar va desplegar el seu pensament al voltant del diàleg interreligiós i intercultural en més de cinquanta llibres i en més de mil cinc-cents articles. És cèlebre la seva frase: “Me’n vaig anar cristià, em vaig descobrir hindú i torno budista, sense haver deixat mai de ser cristià”.

Malgrat viure a l’Índia, Panikkar va viatjar repetidament a Europa i a d’altres països del món. Va impartir classes de Filosofia i Sociologia de la Religió a Roma, va donar conferències i lliçons sobre filosofia, cultura i religió índia a diferents països llatinoamericans, i fins i tot va ser nomenat el 1966 delegat dels Estats Indis en el Col·loqui de la UNESCO a Buenos Aires. Durant més de 20 anys, des dels anys 60 fins a finals dels 80, Raimon Panikkar va dividir el seu temps entre l’Índia i els Estats Units, ja que va impartir classes de religions comparades com a professor visitant a Harvard, la Universitat de Califòrnia, així com al Center for the Study of the World Religions de la Universitat de Cambridge.

Des del 1971 fins a la seva jubilació, s’instal·la de manera gairebé permanent a la Universitat de Califòrnia a Santa Bàrbara, com a catedràtic de Filosofia Comparada de la Religió i Història de les Religions. En aquesta universitat va fundar i dirigir el Center for Cross-Cultural Religious Studies.

Un cop jubilat, el 1987, Panikkar s’estableix al poble de Tavertet (Osona). La seva activitat no descansa i continua escrivint i publicant. Alhora, l’any 1989 funda el centre d’estudis interculturals Vivarium. Raimon Panikkar va morir el 26 d’agost del 2010, als 91 anys, a la seva casa de Tavertet, on es van quedar la meitat de les seves cendres. L’altra meitat es van enfonsar al riu de la ciutat que el va captivar, Benarès.

Un pensament i una obra internacionals

Raimon Panikkar ha estat considerat un dels grans pensadors catalans del nostre temps. El seu pensament ha estat objecte de quaranta tesis doctorals defensades en universitats de tot el món, un reconeixement en vida del què ben pocs filòsofs han gaudit. La seva obra ha estat també estudiada per diversos congressos internacionals monogràfics i per diverses revistes especialitzades. Entre els reconeixements internacionals que ha obtingut destaquen:

.  Premi Antonio Machado pel seu llibre Paz y desarme Cultural (1990).
.  Doctor Honoris Causa per la Universitat de les Illes Balears (1997).
.  Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1999).
.  Premi Espiritualitat 2000 pel seu llibre El mundanal silencio.
.  Condecoració “Chevalier des Arts et des Lettres” del govern francès (2000).
.  Premio Nonino (Itàlia) per ser un “Maestro per il nostro tempo” (2001).
.  Medalla de la Presidència de la República Italiana (2001).
.  Premi Casa Àsia pel diàleg entre Orient i Occident (2004).
.  Doctorat Honoris Causa per la Universitat de Tübingen, Alemanya (2004).
.  Doctorat Honoris Causa per la Università di Urbino, Itàlia (2005).
.  Doctorat Honoris Causa per la Universitat de Girona, Catalunya (2008).
.  Medalla d’Or al Mèrit Cultural per l’Ajuntament de Barcelona (2009).

 

Autor de més de 50 obres, algunes de les seves publicacions més destacables són Invisible Harmony (1955), Il “daimon” delle politica (1955), The Vedic Experience. Mantramañjarî (1977), The Intra-religious Dialogue (1978), Myth, Faith and the Hermeneutics (1979), La trinidad y la experiencia religiosa (1989), Der Wahrheit eine Wohnung bereiten (1991), Elogio a la sencillez (1993), El Cristo desconocido del hinduismo (1994),  Ecosofía (1994),  El silencio de Buddha. Una introducción al ateísmo religioso (1996), Invitació a la saviesa (1997), La experiencia religiosa de la India (1997), Entre Déu i el cosmos: una visió a-dualista de la realitat (2006) o Iniciació als Veda (2008). La seva Opera Omniaobres completes- (Fragmenta Editorial, 2009), 19 volums en curs de publicació, reuneix tot el pensament de Panikkar per escrit, amb les últimes correccions de cada text i amb nombrosos escrits que no havien estat mai difosos a Catalunya.

 

Més informació sobre la figura de Raimon Panikkar a http://www.raimon-panikkar.org

L’Opera Omnia Raimon Panikkar a http://www.fragmenta.cat/ca/cataleg/Omnia

Fotografies de Raimon Panikkar descarregables a http://www.fragmenta.cat/ca/autors/4130 (Fragmenta)