La Facultat de Teologia de Catalunya va presentar, el 23 de febrer del 2011, a les 19.30h, la miscel·lània A la recerca del sentit de la paraula, publicada a la Revista Catalana de Teologia. La Sala Sant Jordi del Seminari Conciliar va acollir l’acte, que presidí el cardenal Lluís Martínez Sistach, i en el qual van prendre part, a més de l’homenatjat, els doctors Armand Puig, Joan Planellas i Joan Ferrer i Costa.

El passat dimecres, 23 de febrer, a les 19.30h, va tenir lloc a la Sala Sant Jordi del Seminari Conciliar de Barcelona (Diputació, 231. Barcelona) la presentació pública de la miscel·lània d’homenatge al patròleg i biblista Josep Rius-Camps (Esparreguera, 1933), que porta per títol A la recerca del sentit de la paraula. A l’acte, organitzat per la Facultat de Teologia de Catalunya (FTC) i que va presidir el cardenal de Barcelona, Mons. Lluís Martínez Sistach, hi van prendre part, a més del propi Dr. Rius-Camps, els doctors Armand Puig, Joan Planellas i Joan Ferrer i Costa.

Després d’una llarga trajectòria dedicada als estudis patrístics i bíblics, l’erudit Josep Rius-Camps va rebre l’homenatge dels seus col·legues i amics en un acte que va obrir el Dr. Armand Puig, degà de la FTC. A continuació va tenir lloc la intervenció del Dr. Joan Planellas, vicedegà de la FTC i actual director de la Revista Catalana de Teologia, que va presentar la miscel·lània d’homenatge, editada dins la mateixa publicació –que va fundar i dirigir Josep Rius-Camps entre 1975 i 2008-; i, finalment, el Dr. Joan Ferrer i Costa, degà de la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona (UdG) i membre de l’Associació Bíblica de Catalunya, va glossar la persona i l’obra de l’homenatjat. Van concloure la sessió Josep Rius-Camps i el cardenal de Barcelona i gran canceller de la FTC, Mons. Lluís Martínez Sistach.

Josep Rius-Camps és professor emèrit de la Facultat de Teologia de Catalunya (FTC). Es va doctorar en ciències eclesiàstiques orientals pel Pontifici Institut Oriental de Roma (1968), on va impartir docència —com també ho va fer a l’Agustinianum de Roma i a la Universitat de Münster (Alemània). Ha publicat nombrosos estudis —principalment en català, castellà i anglès— sobre patrística (Orígenes, les Pseudoclementines i Ignasi d’Antioquia) i sobre Nou Testament (Marc i Lluc–Fets) amb una atenció especial pel Còdex Beza. El seu comentari en quatre volums als Fets dels Apòstols (Facultat de Teologia de Catalunya i Editorial Herder, 1991-2000) va servir de base per a un nou comentari redactat amb Jenny Read-Heimerdinger, publicat en anglès (T&T Clark, 2004-2009, 4 volums) i en castellà (Verbo Divino, 2009-2010, 2 volums). L’any 2009 va publicar, amb Jenny Read-Heimerdinger, una edició i traducció de l’obra de Lluc que va titular Demostració a Teòfil (Fragmenta, 2009), on per primera vegada es restituïa la unitat dels textos de Lluc (Evangeli i Fets dels Apòstols, desmembrats a totes les edicions de la Bíblia). La traducció catalana dels textos de Lluc va ser mereixedora del Premi Ciutat de Barcelona 2009 atorgat pel consistori barceloní a la millor traducció al català d’aquell any.

En el preàmbul de la miscel·lània d’homenatge, el Dr. Armand Puig defineix Josep Rius-Camps com “un estudiós en majúscules, un home que ha fet de la recerca teològica l’eix de la seva vida, un estudiós equipat amb un mètode rigorós fonamentat en un extraordinari coneixement de la llengua grega, una percepció analítica del tot singular i una creativitat desbordant. Tot això li ha permès de formular noves i brillants perspectives sobre un ampli ventall heurístic, que va des del Nou Testament, particularment la doble obra lucana (sobretot, el gran comentari als Fets dels Apòstols) i el Còdex Bezae Cantabrigiensis (incloent-hi la llorejada traducció a la llengua catalana), fins a Orígenes (objecte de la seva tesi doctoral), passant pels grans estudis sobre les Cartes d’Ignasi d’Antioquia i les Cartes Pseudo-Clementines”.

Per la seva banda, Ignasi Moreta, director de Fragmenta –editorial on Josep Rius-Camps ha publicat Demostració a Teòfil, assenyala: “Josep Rius-Camps és un autor apassionat per la seva obra, un amant de la recerca minuciosa i ben feta, capaç de telefonar-te un diumenge per incorporar la seva última descoberta en una nota a peu de pàgina. Però, al mateix temps, és un gran divulgador i una persona dotada d’un enorme carisma, com ho proven els nombrosos seguidors que té a l’ermita de Sant Pere de Reixac o els també nombrosos grups bíblics que anima a diversos llocs de Catalunya. Rius-Camps ha obert vies de recerca molt innovadores, no sempre ben rebudes pels seus col·legues. Per això, l’homenatge de la Facultat de Teologia de Catalunya és tan significatiu: perquè implica el reconeixement per part de la comunitat teològica catalana a un dels biblistes més rellevants que ha donat Catalunya”.

En la miscel·lània d’homenatge es recullen textos, entre d’altres, d’Armand Puig, Frederic Raurell, Josep Oriol Tuñí, Jenny Read-Heimerdinger, Hilari Raguer i Josep M. Rovira Belloso.