Ramon M. Nogués (Barcelona, 1937), catedràtic emèrit de la UAB i autor del llibre recentment publicat per Fragmenta Editorial, Cervell i transcendència, participarà amb una ponència amb el mateix títol a les onzenes jornades de Psicologia i Espiritualitat. L’Institut Universitari de Salut Mental de la Fundació Vidal i Barraquer (FVB), institució que Nogués presideix i que organitza aquest esdeveniment, tracta enguany el tema “L’emergència de l’espiritualitat des de les noves disciplines científiques” i té com a objectiu fer una aproximació científica a l’espiritualitat amb investigacions en curs. Les jornades se celebraran aquest divendres 17 de juny de 2011 a la seu de la FVB, a Barcelona.

Les jornades pretenen posar de relleu la importància d'”El factor espiritual com element de construcció de la identitat”, com es diu en el subtítol de les jornades. En aquesta sessió, es presentaran també investigacions realitzades recentment o en curs relacionades amb la qüestió de l’espiritualitat, sempre des d’una perspectiva científica. Hi participaran, a més de Ramon M. Nogués, catedràtic en antropologia biològica de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Ramon Pascual, catedràtic de física de la UAB i president de la comissió executiva de CELLS, responsable de la Construcció i Explotació del Sincrotró Alba i Santiago Ramentol, professor de comunicació científica a la UAB, Conseller-secretari del Consell Audiovisual de Catalunya i autor del llibre Déu és raonable (2004). Aquestes intervencions seran confrontades en un diàleg amb Jaume Aguilar, i Víctor Hernández, psiquiatres i psicoanalistes de la FVB.

A Cervell i transcendència, l’autor estudia detalladament —i, sovint, polèmicament— qüestions com ara la singularitat humana, l’emergència del jo, el brodat del món mental, la trama fina de la transcendència, les seves modalitats i configuracions (religions, savieses i espiritualitats)… La transcendència és analitzada no com un fenomen del món mental que només s’expressaria descompensadament en el món religiós, sinó com una constant de la ment humana que necessita precisament ser atesa en marcs d’orientació ben conreats a fi de mantenir adequadament l’estabilitat de l’original psiquisme humà.

Les jornades compten també amb la presència d’altres importants aportacions com les del catedràtic de Psiquiatria i Medicina Legal de la UAB i Cap del Servei de Psiquiatria Hospital Vall d’Hebron, Miguel Casas Brugué; el psiquiatre i psioterapeuta Jordi Font, del llibre Religió, psicopatologia i salut mental: introducció a la psicologia de les experiències religioses i de les creences, i Joan Coderch, Dr. en Medicina, psiquiatre, psicoanalista i autor de Psiquiatría Dinámica, (1975.2011), Pluralidad y Diálogo en Psicoanálisis (2006) o La práctica de la psicoterapia relacional (2010), entre d’altres.

Des del punt de vista més teòric, es presentaran diferents recerques com la que porta per títol “Etty Hillesium: una identitat evolutiva”, a càrrec de la professora i psicòloga Maite Valls, de la FVB; la que s’anomena “Interioritat i espiritualitat en Sant Agustí”, pel citat Víctor Hernández, i el psicòleg Enrique Sagnier; “Maduració psicològica i maduració espiritual a partir dels Exercicis de Sant Ignasi”, per la professora Asun Puche, de la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i l’Esport Blanquerna (Universitat Ramon Llull), i l'”Estudi transcultural de l’Espiritualitat, la Religió i les creences personals com a components de la qualitat de vida”, a càrrec de Ramona Lucas, Coordinadora del Grup WHOQOL SRPB convocat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Francesc Grané, a coordinador de les Jornades i del grup de Recerca sobre Espiritualitat i Ciències de la Fundació Vidal i Barraquer explique que, amb aquest acte, “Pretenem abordar l’àmbit de l’espiritualitat no pas des de una opció creient o no creient, no des de la teologia, sinó des de la ciència”. Per Grané, “en els darrers cinc anys, i des de disciplines científiques ben diverses, l’espiritualitat és un dels grans temes de recerca. Des de la psiquiatria, la neurociència, però també des de la física o les matemàtiques, l’espiritualitat és el gran actor, fins ara absent”.

Les jornades es realitzaran el divendres 17 de juny a la seu de la Fundació Vidal i Barraquer, C/ Sant Gervasi de Cassoles, 88-90, de Barcelona.