La monja benedictina Teresa Forcades, la professora Ndeye Andújar (U. Camilo José Cela, España) i la mediadora Xantal Genovart intervindran al  XIV Congrés Internacional de l’Associació Europea de Dones en la Recerca Teològica (ESWTR, les seves sigles en anglès), que se celebra des de demà 24 al 28 d’agost a la Casa d’Espiritualitat de les Filles de la Caritat de Santa Marta de Tormes (Salamanca) sota el lema «La teologia feminista: escoltar, comprendre i respondre en un món secular i plural». Aquesta trobada dianual, que se celebra per primera vegada a Espanya, agruparà més de 150 participants de tota Europa, entre las que hi ha  prestigioses teòlogues de diferents confessions cristianes i d’altres religions i que compta amb una destacada presència catalana.

Teresa Forcades, autora de La teología feminista en la historia, que acaba de publicar Fragmenta en castellà després de l’èxit de l’edició catalana, és doctora en salut pública i doctora en teologia fonamental. Intervindrà a l’inici i al final de la trobada en qualitat de vicepresidenta de l’ESWTR.

Ndeye Andujar és graduada en Lingüística per la Universitats de Barcelona, professora de Cultura Islàmica i Religió a la Universitat Camilo José Cela de Madrid, ha coordinat tres edicions d’un congrés de feminisme islàmic i assessora l’ONU per a l’liança de les Civilitzacions. Xantal Genovart és postgraduada en Mediació Intercultural i és cofundadora de l’Associació de Dones Musulmanes a Catalunya. Amb aquest bagatge presentaran les comunicacions “Prioritats i reptes de les dones musulmanes a Europa”, a primera, i “Islam i convovència”, la segona. Ambdues reclamaran un major diàles engre dones musulmanes i les que no ho són per treure “errors, sospites i pors”, segons diuen al dossier del Congrés. També eivindiquen l’Islam com a “una religió que va millorar immensament l’estatus de la dona i li concedí drets” i que , avui, la dona ha de ser “part activa de la societat com a musulmana i com a ciutadana”, afegeixen.

L’objectiu del Congrés consisteix en compartir las reflexions í línias de recerca tant a nivell teològic com institucional que estan portant a terme les teologies crítiques. El treball es dicideix en sessions plenàries, comunicacions, tallers i xerrades, així com la celebració de rituals interconfessionals en començar cada sessió, dividides en tres grans blocs: Escoltar (dia 25), “Comprendre (dia 26) i “Respondre” (dia 27).

Alhora, al si del Congrés s’hi desenvoluparà entre el 26 i el 27 ‘Assemblea de l’ESWTR que, entre d’altres coses, elegirà la seva nova presidenta.

La pròpia Forcades forma part del Comitè Organitzador del Congrés , junt amb altres representants de col·lectius feministes de tota Espanya, com és el cas del Col·lectiu de Dones en l’Església, representat per Neus Forcano, que encapçala una destacada delegació catalana.

Les altres intervinents a les xerrades són les següents: Teresa Toldy (U. Fernando Pessoa, Portugal), Mª José Torres (U.P. Comillas, Espanya); , Ulrike Auga (U. Humboldt, Alemanya), Carmen Bernabé (Univ. de Deusto, Espanya), Heike Walz (E. S. Eclesiàstica de Wuppertal/Bethel, Alemanya), Korinna Zamfir (Babes-Bolyai Univ., Romania), Maaike de Haardt (U. Radboud, Holanda), Caroline Mackenzie (Regne Unit / Índia), Lisa Sherwood (U. Winchester, Regne Unit), Mª José Arana (F. Teología País Basc, I.T. Diocesà de Bilbao i Escola Feminista de T. d’Andalusia, Espanya), Meeghyun Chung (Missió 21, Suïssa) i  Adriana Valerio (U. Frederic II, Itàlia).

L’ESWTR compta ara mateix amb unes 600 sòcies repartides per 28 països i fou fundada el 1986 a Suïssa. A més del seu congrés bianual, celebren reunions d’àmbit regional i publiquen un Anuari. Només es coneix un precedent a Espanya d’una trobada d’aquest nivell el 2003 quan 700 dones van participar a la Jornada Europea Synodalia, el Sínode Europeu de Dones, a Bellaterra (Barcelona).