El 13 de setembre, Lluís Duch compleix 75 anys. Amb motiu d’aquest aniversari, i amb la finalitat de reconèixer tota la seva trajectòria intel·lectual, Fragmenta Editorial ha publicat el llibre Emparaular el món. El pensament antropològic de Lluís Duch / Empalabrar el mundo. El pensamiento antropológico de Lluís Duch, en edició catalana i castellana a cura de Joan-Carles Mèlich, Ignasi Moreta i Amador Vega.

Lluís Duch (Barcelona, 1936) és doctor en antropologia i teologia per la Universitat de Tübingen, i professor emèrit de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB, de l’Institut Superior de Ciències Religioses Sant Fructuós de Tarragona, i de l’Abadia de Montserrat. Monjo de Montserrat des de 1963, ha estudiat els diferents llenguatges dels universos simbòlics i mítics i la seva concreció en la vida quotidiana dels nostres dies.

Autor d’una obra extensa (més de quaranta llibres i opuscles i centenars d’articles científics), és un referent internacional en els estudis d’antropologia de la religió. A la presentació del llibre Emparaular el món, els curadors destaquen: «Al llarg de més de tres dècades, l’obra de Lluís Duch s’ha anat consolidant en l’àmbit dels estudis d’història de la cultura europea amb una veu veritablement singular. Els seus estudis sobre el mite, des d’aquell primerenc sobre Mircea Eliade, que va constituir el tema de la seva dissertació doctoral a Tübingen, fins a les més recents aportacions sobre l’impacte i la transmissió de la cultura en les nostres societats, són ja un referent ineludible al nostre país i als països d’Amèrica Llatina.»

A més, a l’esmentada presentació, Mèlich, Moreta i Vega apunten: «Tot temps històric comporta llums i ombres, i en els moments de més gran foscor ens calen aquells testimonis que des de la seva pròpia experiència de vida i lectura ens indiquin possibles camins cap a una major claredat. Ens sembla que l’obra de Duch, perquè comprèn i es posiciona críticament respecte de la tradició de la cultura occidental, ha de resultar de gran ajuda en l’hora actual. Les qüestions relacionades amb la transmissió de la tradició, els mitjans de comunicació, la política, la religió o el llenguatge, per posar-ne alguns exemples, són les que ofereixen una garantia de vivacitat a aquesta obra que es comprèn com a antropològica, ja que és principalment l’ésser humà, en la seva condició ambigua, el que és subjecte i objecte d’atenció de l’antropòleg, a partir de la seva paraula i el seu pensament, però també en els seus gestos, les seves emocions, la seva alegria i la seva tristesa. Les aportacions al volum present volen ser, en aquest sentit, una invitació a la lectura de l’obra de Lluís Duch, el qual, en les seves anades i vingudes des de la muntanya de Montserrat, ha anat sembrant, aquí i allà, un camí d’interpel·lació contínua que desitgem que tingui continuïtat. Per tot això, i en l’avinentesa del seu setanta-cinquè aniversari, aquest volum és un homenatge al pensador, a l’antropòleg i al monjo.»

Emparaular el món conté una introducció al pensament de Duch escrita per Joan-Carles Mèlich, dotze textos d’homenatge a Duch (deguts a Albert Chillón, Victoria Cirlot, Manuel Lavaniegos, Francesc-Xavier Marín, Joan-Carles Mèlich, Anna Pagès, Jaume Pòrtulas, Carles Salazar, Blanca Solares, Francesc Torralba, Pius Tragan, Miquel Tresserras i Amador Vega), dos textos de Duch mateix relatius al mite, una biografia de l’autor i una bibliografia exhaustiva de les seves publicacions.

El passat mes d’abril, Lluís Duch va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi en reconeixement de la seva trajectòria intel·lectual.