La UB i cinc entitats més han convocat aquesta setmana tres dies de conferències i debats, dedicades al pensador català

Alguns dels experts més rellevants en la figura i el pensament de Raimon Panikkar (Barcelona 1918 – Tavertet 2010) s’han trobat des del 16 al 18 de novembre a Barcelona per reflexionar sobre el llegat intel·lectual del pensador català contemporani més reconegut internacionalment a les I Jornades Raimon Panikkar.

La Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona (UB), conjuntament amb la Fundació Vivarium Raimon Panikkar, l’Institut d’Humanitats de Barcelona i Casa Àsia van preparar tres dies d’intensa activitat intel·lectual, en la que és la primera cita d’aquestes característiques que es fa al nostre país després de la mort del pensador català, fa poc més d’un any, i gairebé una dècada més tard del primer Simposi Internacional dedicat a la seva figura, que també se celebrà a Barcelona. A més, representa la reivindicació del llegat de Panikkar al món acadèmic català, que no freqüentà, com a autor d’una vasta i profunda obra de filosofia marcadament intercultural, que vol recollir els dispersos fragments del real (cosmos, Déu i home) en una fecunda i integradora visió cosmoteàndrica.

El gruix de les jornades l’han composat sis ponències, impartides pels professors Francesc Torralba, Xavier Serra, Xavier Melloni, Jaume Angelats, Àngels Canadell i Jordi Pigem, els quals han repassat les diferents facetes del llegat intel·lectual del pensador català, especialment des del diàleg amb les diverses tradicions filosòfiques, amb i des de la base i l’impuls de l’obra que ha llegat Raimon Panikkar. Alhora, han comptat amb una conferència inaugural d’Agustín Pániker, editor i escriptor, sobre la dimensió oriental del seu oncle, i amb un debat de cloenda sobre la vinculació de Panikkar, que en visqué molts anys fora, amb Catalunya, obert per Yasmin Paricio, de l’àrea de política i societat de Casa Àsia, moderat pel professor Norbert Bilbeny, on hi han intervingut els professors Ignasi Moreta, editor de l’Opera Omnia de PanikkarJordi Porta i Jaume Pòrtulas i Octavi Piulats, que no hi ha pogut assistir i ha enviat una comunicació llegida per Lluís Botines, president de Plural-21.

Les sessions han tingut lloc a l’Aula Gran de la Facultat de Filosofia de la UB, a l’Auditori de la Facultat Blanquerna (URL) i a la Sala Tagore de Casa Àsia.

Norbert Bilbeny, membre del Comitè Organitzador, ha anunciat unes properes II Jornades, vist l’èxit de la primera convocatòria.