L’antropòleg i monjo de Montserrat Lluís Duch participà ahir en una taula rodona a l’auditori de l’Instituto Cervantes de Londres sota el títol “La corrupció del discurs” i dins el cicle Lingüística para todos que organitza la delegació anglesa de la institució. El professor d’Antropologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) hi intervingué conjuntament amb Albert Chillón, també professor a la UAB, assagista i escriptor, i Walter Oppenheimer, corresponsal del diari El País a Londres. Duch ha publicat a Fragmenta Religió i comunicació (2010, enguany sortirà en castellà) i ha estat objecte d’un llibre d’homenatge pel seu 75è aniversari que porta per títol Emparaular el món (Fragmenta 2011), on hi participa, entre d’altres, el propi Albert Chillón.

“Polítics, economistes i periodistes teixeixen una neollengua que, com al malson d’Orwell, redueix el polifacetisme i la complexitat del món a un llenguatge tecnocràtic i opac”, diu la convocatòria. “La crisi gramatical que ens cau al damunt es manifesta com un menyscapte tangible i induït de la facultat de emparaular la realitat, i afecta a la major part de la ciutadania i dels qui la segueixen, informen i ordenen”, conclou.

L’acte ha estat organitzat per l’Instituto Cervantes (Londres) i la Conselleria d’Educació de l’Ambaixada d’Espanya (Regne Unit).

La seu de l’Instituto Cervantes a la capital britànica és a 102 Eaton Square SW1W 9AN Londres.

Foto: El Ibérico