El Dr. Josep Rius-Camps, professor emèrit de la Facultat de Teologia de Catalunya, va presentar el llibre Diari de Teòfil, publicat recentment per Fragmenta, al teatre de La Passió d’Esparreguera (Av. Francesc Marimon, 83), ciutat natal de l’autor. L’acte va celebrar-se ahir diumenge dia 18 de març, a les 18:30 h, a la sala petita del teatre. Fou presentat per Antoni Matabosch, doctor en Teologia i president honorífic de la Fundació Joan Maragall.

Diari de Teòfil és una novel·la mitjançant la qual Josep Rius-Camps dóna forma narrativa a les investigacions sobre l’autoria, el destinatari i el gènere literari de l’obra de Lluc (Evangeli i Fets dels Apòstols) exposades a Demostració a Teòfil (Fragmenta, 2009). D’aquesta manera, assoleix plena credibilitat la hipòtesi segons la qual els dos textos neotestamentaris de Lluc són una sola obra en dues parts, redactades pel rabí jueu Lluc a petició de l’«excel·lentíssim Teòfil», que li havia demanat un informe sobre la messianitat de Jesús. L’ús del Còdex Beza —el manuscrit que conté la versió més antiga i completa dels quatre Evangelis i els Fets dels Apòstols— com a base del relat contribueix al rigor amb què es mostra la figura de Jesús de Natzaret i el desplegament de les primeres comunitats eclesials.