Ahir dimarts dia 20 de març va presentar-se el llibre El sagrat i el profà, de Mircea Eliade a l’Auditori Viader de la Casa de Cultura de Girona, en un acte que va comptar amb les intervencions de Vicenç Mateu, doctor en Filosofia, síndic general d’Andorra i autor de la introducció del llibre, Joan Manuel del Pozo, doctor en Filosofia, professor a la Universitat de Girona i exconseller d’Educació de la Generalitat de Catalunya, i Xavier Serra Narciso, catedràtic de Filosofia i diplomat en Teologia i Ciències Religioses. Van presentar l’acte Ignasi Moreta, doctor en Humanitats i editor de Fragmenta, i Jordi Sidera, doctor en filosofia, president de l’Associació Eliade per a l’Estudi de la Ciència de les Religions.

Vicenç Mateu  creu que “Eliade creu que l’estudi del fenomen religiós pot fer-nos millors persones” i que “potser aquest és el millor motiu per reivindicar-lo avui.” “Amb Eliade t’adones que vius en una realitat més rica del que pensaves, descobrint arreu la presència del sagrat (a la natura, a la política, al cinema…)”, seguí el filòsof, per qui “la reflexió d’Eliade té plena vigència en una societat tan homogeneïtzada com l’actual.”

Per la seva banda, Joan Manuel del Pozo va dir que el llibre que es presentava ahir “és una barreja d’erudició, intel.ligència i sensibilitat” i coincidí amb què “el sagrat es pot descobrir a qualsevol lloc”. “Si avui podem gaudir d’una riquesa de pensament ètic és per l’herència simbòlica de l’home primitiu”, convingué amb l’autor romanès mort a Chicago el 1986. “”el símbol és el que dona atractiu al fet religiós; representen el que és irrepresentable”, afegí el professor gironí.

També sobre l’actualitat d’Eliade va parlar Xavier Serra Narciso. “Eliade, la relectura del qual ha estat un gran plaer, em proposa el repte de viure l’home antic i modern avui”. Jordi Sidera, Creu que l’autor d’ El sagrat i el profà, la primera obra científica del qual que es publica mai en català, “aprofita el sagrat per parlar de com som els éssers humans”. L’editor Ignasi Moreta havia iniciat l’acte reconeguen que aquesta obra li va influir sobre tot el que ha fet després, “de que la religió se’n pot parlar al marge d la confessió”.

Aquest acte fou organitzat per la llibreria Geli i Fragmenta Editorial i compta amb la col·laboració de l’Institut Cultural Romanès, l’Associació Romanesa de Catalunya, la Casa de l’Est i l’Associació Eliade per a l’Estudi de la Ciència de les Religions.