Amb motiu de la publicació del llibre Sufismo (Fragmenta, 2012) i del CD Ushâq. Música sufí (2012), Casa Àsia, l’Institut d’Estudis SufísFragmenta van organitzar el dimecres 6 de juny l’acte «El sufisme, la dimensió interior de l’islam». Davant unes 200 persones que omplien la sala Tagore de Casa ÀsiaHalil Bárcena, autor del llibre i director de l’Institut d’Estudis Sufís de Barcelona i del grup musical ‘Ushâq, va afirmar que “el llibre veritable del sufisme s’està reescrivint cada dia”.

Ho va fer en una taula rodona i envoltat d’amics, com Leili Castella, músic, coordinadora d’activitats de l’Institut d’Estudis Sufís de Barcelona i membre del grup ‘Ushâq, per qui “la música és un camí privilegiat de la vida espiritual”. El poeta Manuel Focano destacà que “l’autor transmet passió i ganes de viure el sufisme”. Finalment, per l’antropòleg i teòleg Xavier Melloni el llibre mostra com “cadascú s’apropa a la realitat segons el seu grau d’obertura”.

L’acte comptà amb una primera part de música i dansa sufí en directe. Els membres del grup ‘Ushâq de l’Institut d’Estudis Sufís de Barcelona van dansar i interpretar cançons del seu primer CD, Ushâq. Música sufí. La formació estava composada per Halil Bárcena, ney (flauta dervix de canya), veu i dansa dervix; Leili Castella, rebâb (instrument de corda) i cors; Nayi Domènech, ‘ûd (llaüt), daf (timbal persa) i cors; i Laura Illanes, daf i dansa dervix.

L’esdeveniment fou presentat per Rafael Bueno, director de Política i Societat de Casa Àsia, i Ignasi Moreta, doctor en Humanitats i editor de Fragmenta Editorial.

El sufisme

La riquesa espiritual d’un fenomen tan plural com el sufisme es fa palesa en el nombre i la varietat de mestres, camins iniciàtics, registres i procediments tècnics, expressions intel·lectuals i manifestacions artístiques a les quals ha donat lloc, com ara la coneguda dansa dels dervixos, que ha seduït des dels seus inicis fins als nostres dies.