El llibre La teologia feminista a la història, (Fragmenta, 2007), escrit per la metgessa i monja benedictina Teresa Forcades, serà publicat aquest mes de novembre en portuguès a càrrec de l’editorial lusitana Presente, amb un prefaci de José Tolentino Mendonça, conegut teòleg i vicerector de la Universitat Catòlica de Portugal (UCP).

L’obra fou publicada per Fragmenta l’any 2007, i fou reeditada l’any 2008 amb una compaginació nova, que comptà amb una segona reimpressió el 2012. El llibre, de gran acollida, fou traduït al castellà el 2011 i publicat a la mateixa editorial dins la col·lecció Fragmentos.

Teresa Forcades resumeix així el concepte de teologia feminista que desenvolupa al llibre: «La teologia feminista és una teologia crítica. La investigació crítica neix sempre arran d’una experiència de contradicció. L’objectiu de la teologia crítica és doble: posa en evidència els aspectes de la interpretació rebuda que generen contradiccions i cerca d’oferir alternatives d’interpretació teològicament consistents que permetin superar aquestes contradiccions. Com que aquestes contradiccions sovint són generades per situacions de discriminació o injustícia, a les teologies crítiques també se les anomena teologies de l’alliberament.» Entre les figures que Forcades posa en relleu hi ha Isabel de Villena, Teresa de Jesús, María de Ágreda i Anna M. van Schurmann.

El llibre ha estat present en diversos actes públics que han tingut Teresa Forcades de protagonista arreu d’Espanya, alhora que s’han editat dos vídeos relacionats amb l’obra: el de la presentació a Madrid, que avui té quasi 12.000 reproduccions, i una entrevista prèvia a l’autora, amb més de 26.000 reproduccions.