L’any 1913 Rabindranath Tagore va rebre el premi Nobel de literatura, va publicar el el seu cèlebre poemari Gitanjali i va aplegar a Sadhana vuit assaigs filosòfics. Cent anys més tard, Fragmenta recupera el recull Sadhana i el publica en una bella traducció de Jan Rosell, amb pròleg de Xavier Melloni. El llibre és el que fa cinquanta del catàleg català de Fragmenta Editorial.

Rabindranath Tagore, el primer autor no europeu reconegut per Occident mitjançant el premi Nobel de literatura fa precisament ara cent anys, va conrear «una prosa densa, elegant i majestuosa», segons el parer de Xavier Melloni.

Cent anys després de la primera edició en anglès del llibre, Fragmenta en dóna a conèixer la versió catalana de Jan Rosell. Amb aquesta obra, Fragmenta assoleix la xifra de cinquanta títols publicats en català des de la seva fundació l’any 2007, als quals cal afegir els 23 títols en castellà des del 2011.

Poeta i profeta, Rabindranath Tagore aborda en aquesta obra els grans temes del pensament indi: la relació de l’individu amb l’univers i amb l’absolut, la consciència de l’ànima, el problema del mal, la realitat del jo, els camins de l’amor, de l’acció i de la bellesa, i, finalment, l’obertura a l’infinit, que és el que dóna acompliment a tota la resta.

L’obra ofereix «una visió de la vida d’algú que ha après a veure i a viure amb un sentit d’infinit que té el tast de plenitud que molts anhelem», diu, en el pròleg, Xavier Melloni.

Amb aquesta publicació, Fragmenta vol contribuir a la difusió del pensament indi a través d’un dels seus més grans representants i coneixedors.

Rabindranath Tagore (Calcuta, 1861-1941) és un dels autors més rellevants de les lletres índies del segle xx. Poeta, dramaturg, assagista, músic i pintor, va ser el primer escriptor no europeu a rebre el premi Nobel de literatura (1913), cosa que constitueix un reconeixement de primer ordre, per part d’Occident, d’un autor d’Orient. Nascut en el si d’una influent família de bramans de Bengala, va estudiar un any a Londres, i posteriorment va viatjar a Europa en diverses ocasions. Es va relacionar amb intel·lectuals europeus com Yeats, Bergson i Einstein. El 1901 es retira a Santiniketan (a 150 quilòmetres de Calcuta), on crea un centre educatiu per ensenyar de forma integral estimulant l’espontaneïtat, la creativitat i la bellesa. Tagore va contribuir al moviment independentista indi, tot i que discrepava d’algunes de les estratègies de Gandhi, amb qui va tenir una relació complexa. Va morir sis anys abans de la independència de l’Índia.

Presentació a Barcelona

El dilluns dia 16 de desembre, a les 19:30h., es presentarà el llibre Sadhana. El sentit de la vida, de Rabindranath Tagore, al Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes (Baixada del Monestir, 9, Barcelona). La presentació anirà a càrrec del teòleg i antropòleg Xavier Melloni, autor del pròleg, i del doctor per la UPC Jan Rosell, traductor, així com d’Ignasi Moreta, doctor en humanitats i editor de Fragmenta.

L’acte és organitzat per Fragmenta Editorial amb la col·laboració del Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes i Casa Àsia.