Teresa Forcades, metgessa i teòloga, presentà l’edició electrònica del llibre La teología feminista en la historia (Fragmenta, 2011) el divendres dia 23 de gener a la llibreria Abacus Còrsega (Còrsega 269, Barcelona). Aquesta iniciativa sorgeix gràcies a un acord amb Seebook que permet vendre-ho en llibreries inserit en un suport en paper.

Seebook és un sistema patentat i llicenciat en exclusiva a Digital Tangible SL per a Espanya i Mèxic. Permet, mitjançant la compra de targetes, escanejar o copiar el codi del seu interior per descarregar a l’instant un ebook personalitzat. Es pot utilitzar qualsevol dispositiu: un smartphone, una tablet o un ordinador.

La teologia feminista en la història fou publicada per Fragmenta l’any 2007, i fou reeditada l’any 2008 amb una compaginació nova, que comptà amb una segona reimpressió el 2012. El llibre, de gran acollida, fou traduït al castellà el 2011 i publicat a la mateixa editorial dins la col·lecció Fragmentos. El 2013 fou publicada en portuguès per l’editorial Presente.

Teresa Forcades resumeix així el concepte de teologia feminista que desenvolupa al llibre: «La teologia feminista és una teologia crítica. La investigació crítica neix sempre arran d’una experiència de contradicció. L’objectiu de la teologia crítica és doble: posa en evidència els aspectes de la interpretació rebuda que generen contradiccions i cerca d’oferir alternatives d’interpretació teològicament consistents que permetin superar aquestes contradiccions. Com que aquestes contradiccions sovint són generades per situacions de discriminació o injustícia, a les teologies crítiques també se les anomena teologies de l’alliberament.» Entre les figures que Forcades posa en relleu hi ha Isabel de Villena, Teresa de Jesús, María de Ágreda i Anna M. van Schurmann.

El llibre ha estat present en diversos actes públics que han tingut Teresa Forcades de protagonista arreu d’Espanya, alhora que s’han editat dos vídeos relacionats amb l’obra: el de la presentació a Madrid, que avui té més de 15.000 reproduccions, i una entrevista prèvia a l’autora, amb més de 34.000 reproduccions.

[Fotos a Facebook]