Aquesta setmana ha arribat a les llibreries La salut espiritual. Neurociència i qualitat mental (Fragmenta), l’últim títol de Ramon M. Nogués, on aporta algunes reflexions a propòsit de la «necessària, luxosa i enriquidora» recerca de l’espiritualitat. Ramon M. Nogués és catedràtic emèrit de biologia a la UAB i autor de diverses obres sobre ciència i religió.

Al llibre La salut espiritual, Ramon M. Nogués parteix de la base que la salut espiritual forma part de la salut mental i, per tant, simplement de la salut. «La recerca espiritual ha de ser un camí d’alliberament, de donar sentit a la vida, de proposar visions de la realitat que possibilitin les actuacions responsables de cadascú envers els altres, la societat humana i la preservació dela integritat de la Terra. Aquesta perspectiva creativa de l’espiritualitat és possible i, fins i tot, urgent, ja que entre administratius de la religió i censors de les seves riqueses s’empobreix el camp immens de l’esperit.»

Ramon M. Nogués s’aproxima a la salut espiritual amb una referència clara a la neurobiologia, però sense que aquesta forma d’aproximació pretengui convertir-se en la referència central del món espiritual. La neurobiologia i l’espiritualitat són segons Ramon M. Nogués dos instruments excel·lents per conèixer i fer funcionar adequadament el món mental humà de manera que la persona pugui apreciar el goig de viure. Nogués combina el màxim rigor científic (ho prova l’àmplia i actualitzada bibliografia amb què compta el llibre) amb una gran claredat expositiva.

Després de Déus, creences i neurones. Un acostament científic a la religió (2007) i Cervell i transcendència (2011), que han assolit tots dos ja la segona edició,el catedràtic emèrit de biologia de la UAB continua la seva recerca del fet espiritual i religiós des de la perspectiva científica abordant-ho com una qüestió de salut mental.