“Ramon Llull i la dimensió poètica de la realitat” és el títol de la conferència que Amador Vega va pronunciar el dijous 29 setembre de 2016, a les 18:30h, al vestíbul del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), carrer Montalegre 5, Barcelona.

Amador Vega, catedràtic d’estètica a la UPF, és comissari de l’exposició La màquina de pensar. Ramon Llull i l’«ars combinatoria», autor del Libro de horas de Beirut (Fragmenta, 2014), en el que narra un viatge a la capital libanesa amb motiu d’un curs sobre Llull, i Passió, meditació i contemplació. Sis assaigs sobre el nihilisme religiós (Empúries, 1999; Fragmenta, 2012), on dedica un capítol al savi mallorquí.

Per a Ramon Llull la realitat està constituïda per una triple dimensió: humana, divina i còsmica. La mesura del món està estretament relacionada amb l’ordre de l’esperit i aquest, així mateix, amb els diferents graus de l’existència: les pedres, les plantes, els animals, l’home, els àngels i Déu. Tota la realitat es mou i es relaciona orgànicament, segons el ritme poètic de l’alta consciència còsmica que Llull va desenvolupar al segle XIV i que avui ens sembla sempre nova.