Dídac P. Lagarriga, autor de diversos llibres i especialitzat en el diàleg interreligiós, dirigeix catorze reflexions en forma de cartes a Charles de Foucauld (Estrasburg, 1858 – Tamanrasset, 1916) amb l’objectiu de descobrir l’islam silent i místic, un islam no exempt d’un intens vessant social i cultural que busca sempre la trobada amb l’altre. El llibre acaba amb un epíleg de Pablo d’Ors i s’obre amb un pròleg de Xavier Melloni, que l’acompanyarà a la seva presentació a Barcelona, el proper dilluns 23 de gener.

L’autor, musulmà, pren la figura del beat catòlic com a interlocutor d’una conversa que defuig la lògica temporal i les raons del dogma per establir-se en la intimitat de l’experiència a través de les cartes d’algú que es va incorporar a l’islam i que interacciona amb un altre algú que va decidir convertir-se al cristianisme gràcies a l’islam. La seva pròpia experiència personal li serveix d’itinerari per aprofundir en els llocs de trobada entre les dues tradicions religioses i l’experiència espiritual del conjunt de la humanitat.

Tal com diu Xavier Melloni en el pròleg, «al llarg d’aquesta correspondència van apareixent molts temes, tots tractats amb una sensibilitat exquisida, gairebé pertorbadora de tanta delicadesa amb què brollen. Van apareixent diversos aspectes i escenaris de la vida ordinària compartits a mitja veu. La quotidianitat queda transfigurada: les biblioteques públiques es converteixen en santuaris; la trobada amb el veïnatge, en consideracions sobre geopolítica internacional; l’aigua de la dutxa, en reflexions sobre la nostra societat de l’abundància; les olors del carrer, en una celebració dels sentits; l’acte d’escriure, en una erudició sobre l’art de la cal·ligrafia».

L’obra es publica simultàniament en català i en castellà. Ignasi Moreta, editor de Fragmenta, valora el llibre d’aquesta manera: «Del teu germà musulmà ofereix una mirada a l’islam des de dins, una mirada rigorosa i empàtica al mateix temps. Una mirada que s’efectua en diàleg amb la tradició cristiana i occidental. Dídac P. Lagarriga ho fa amb una prosa molt acurada, d’una gran elegància, absolutament reeixida en termes literaris. Que Xavier Melloni i Pablo d’Ors l’acompanyin en el llibre dona la mesura de l’encert del text de Lagarriga

Xavier Melloni intervindrà a la presentació del llibre, juntament amb l’autor, el dilluns, dia 23 de gener, a les 19h, a Jiwar Creació i Societat (C. Astúries 36, pral.), de Barcelona.

Dídac P. Lagarriga (São Paulo, Brasil, 1976) va començar a escriure i publicar des de molt jove. Sempre amb la mirada posada en la poesia, la seva feina pot tenir forma d’assaig, novel·la o diari. Molt interessat per la pluralitat de cultures i religions, no ha pogut separar mai la seva escriptura de la seva tasca com a editor i traductor, donant a conèixer testimonis i títols especialment del món islàmic i del continent africà. El 2005 funda a Barcelona Oozebap, una entitat dedicada a la difusió d’experiències i reflexions culturals, polítiques i espirituals de l’Àfrica i l’islam i per a la promoció del diàleg intercultural i interreligiós, amb la publicació de vint títols de referència. També col·labora habitualment a la premsa i participa en col·loquis i trobades sobre qüestions relacionades amb l’islam i el diàleg interreligiós. Ha publicat diversos llibres, entre els quals destaquen Eco-yihad. Apertura de conciencia a través de la ecología y el consumo halal (Bellaterra, 2014) i Un islam visto y no visto. Hacia un respeto común (Bellaterra, 2016).