Laia de Ahumada, autora d’Espirituals sense religió, i Montse Castellà, autora d’un contrapunt al llibre El diàleg interreligiós, de Raimon Ribera, van dirigir la jornada ¿Quins són els valors dels paradigmes emergents?, organitzada per Plecs Budistes i la revista Dialogal, coincidint amb el primer aniversari de la nova etapa de la publicació. va ser el diumenge 26 de novembre a la Casa d’Espiritualitat Sant Felip Neri (C. Nena Casas 47, Barcelona).

L’activitat comptava amb el suport de l‘Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós (AUDIR) i Fragmenta Editorial.

Quins són els valors dels paradigmes emergents?
Un paradigma, gramaticalment parlant, és un conjunt de formes que serveixen de model d’una conjugació. En aquesta jornada ens vam preguntar quines noves formes d’espiritualitat, fora del marc de les religions, estan emergint i quins són els valors que les conformen. En definitiva: Com estem ara i aquí conjugant el futur?

Hi tenen algun paper les religions en aquest canvi de paradigmes?
Avui dia, la majoria de tradicions religioses es veuen abocades a haver d’afrontar aquesta nova etapa de l’evolució de la consciència humana. Quin són els reptes que això comporta? Què cal preservar i què cal deixar o transformar del llegat mil.lenari de les tradicions religioses?

La Jornada: Al llarg del matí es va combinar la part teòrica amb la de la pràctica de interioritat i meditació, tant a la sala com al jardí. La Jornada inclou un diàleg, entre les dues ponents, moderat per Teresa Guardans. Aquest diàleg serà publicat, posteriorment, a la revista Dialogal, amb motiu del primer aniversari de la seva nova època. Tot sobre la revista a: http://dialogal.org/

Laia de Ahumada és doctora en filologia catalana i escriptora. Inspiradora del Centre Obert Heura i de l’associació Terra Franca.

Com a escriptora s’ocupa de la recerca interior. Com a investigadora se centra en  l’escriptura femenina de l’època moderna. En el camp social s’implica a millorar la situació de les persones.

Imparteix cursos i conferències sobre diferents temes del seu àmbit d’acció, d’estudi i pensament, i col·labora en diferents publicacions, empesa per un únic desig que enfila l’escriptura, la investigació i el treball social: compartir la riquesa de ser qui som.

És autora, entre d’altres, de  Paraules des del silenci (Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2005), i de la trilogia: Monges (Fragmenta, 2008),  A cel ras. Converses amb joves pastors (Pagès, 2013) i Espirituals sense religió (Fragmenta, 2015). També és autora del llibre infantil El sisè sentit, amb il·lustracions de Mercè López (Fragmenta, 2017).

Montse Castellà i Olivé és traductora i editora de textos budistes, instructora de meditació i txi kung. Autora de les traduccions, entre d’altres, de El cálido aliento de la Dakini de Judith Simmer-Brown (MTM Editores) i Mujeres de sabiduría de Tsultrim Allione (Liebre de Marzo).

Fundadora i actual vice-presidenta de la Coordinadora Catalana d’Entitats Budistes. Presidenta de l’Associació UNESCO per al Diàleg Interrreligiós. Co-fundadora de Sakyadhita Spain, xarxa internacional de dones budistes, així com de Plecs Budistes, entitat dedicada a promoure la transformació, tant individual com social, des d’una visió holística i trans-religiosa.

Autora del contrapunt Els tres diàlegs: interreligiós, intrareligiós i extrareligiósEl diàleg interreligiós, de Raimon Ribera (Fragmenta) i La visió i l’experiència de les dones en el budisme en Dones, espiritualitat i canvi social de Teresa Forcades i Karma Lekshe Tsomo (Plecs Budistes Edicions).