Fragmenta acaba de publicar la segona edició revisada del llibre Els mestres de la sospita. Marx, Nietzsche, Freud, de Francesc Torralba, que manté els contrapunts de Norbert Bilbeny, Francisco Fernández Buey i Andrés Sánchez Pascual. En aquest títol, Torralba s’acosta a la crítica a la religió a través de la veu dels seus màxims exponents, dels quals fa, alhora, una valoració crítica i respectuosa.

Francesc Torralba, doctor en filosofia i en teologia i catedràtic de filosofia de la Universitat Ramon Llull, recomanava prestar atenció “a les crítiques de Marx, Nietzsche i Freud” i a considerar “la versemblança de les seves hipòtesis abans de considerar-les heterodoxes”. “Cal acollir l’hoste incòmode per repensar amb seriositat la pròpia fe”, hi diu en un altre lloc del llibre. “El diàleg es fa realitat quan es dona la paraula a l’hoste inquietant, quan l’altre-altre es fa present en la pròpia interioritat i la novetat té lloc en el dedins.”

L’obra fou publicada el maig del 2007 com un dels primers volums de la col·lecció “Introduccions” i de la mateixa editorial, i des del 2013 compta amb una versió en castellà a la col·lecció “Fragmentos”, que va ser presentada a Madrid pel filòsof Javier Gomá. La primera edició d’Els mestres de la sospita va rebre bones crítiques. Emili Teixidor qualificava el llibre a l’Avui com a “útil, pràctic, pedagògic, agradable, entenedor i de bon llegir: una joia de llibre”, en el qual “l’autor agafa el toro per les banyes i no defuig cap repte. I se’n surt amb honestedat i coratge”. Montserrat Alguacil, a Ars Brevis, va dir que “l’autor, de forma valenta i amb meticulositat, destria les qüestions fonamentals amb què dialogarà, i s’hi encara”. Miquel Seguró destacava a la revista Relleu “el seu format dialògic” esdevenint “un punt de referència estimulant per tant que la filosofia recuperi (…) la seva particular disconformitat”. I el mateix autor valorava els contrapunts, a Enrahonar, considerant-los “en si mateixos petits corpus conceptuals” que “injecten a l’obra noves perspectives i alhora enriqueixen el text precedent”.

Ignasi Moreta, editor de Fragmenta, explica que, des del moment de la fundació de l’editorial, tenia molt clar que “l’aposta que fèiem per la religió des d’una perspectiva no confessional havia d’incloure la sospita davant els fenòmens religiosos. Torralba ens presenta a Els mestres de la sospita una obra plenament ‘torralbiana’, és a dir, clara, pedagògica, equilibrada entre exposició i opinió, i rigorosa. A més, em prenc aquesta reedició com un petit homenatge personal a la memòria de Francisco Fernández Buey (1943-2012), que fou professor meu a la Universitat Pompeu Fabra i que va accedir a escriure un dels contrapunts del llibre.”

Aquesta edició serà motiu el proper mes de setembre d’un acte a l’Ateneu Barcelonès que serà anunciat oportunament.