L’islamòleg Halil Bárcena, autor del llibre El sufisme, i el professor Jaume Flaquer, van intervenir a la conferència “La poesia al sufisme. Amor universal i bellesa a l’Islam”, el dissabte 21 d’abril, a les 17h, a la Casa Elizalde (C. València 302, Barcelona), convocat per diverses entitats.

L’acte va incloure un concert de cants sufís (Madih) a càrrec del grup Al Wasl.

Halil Bárcena (Renedo, Cantàbria, 1962) és islamòleg, doctor en filologia àrab i especialista en mística sufí. És doctor en fillogia, llicenciat en ciències de la informació, diplomat en llengua àrab, màster en estudis àrabs i diploma d’estudis avançats en humanitats. Ha cursat estudis islàmics i de filologia àrab i persa al Marroc, Jordània, el Líban i Síria. Format en musicologia oriental, és intèrpret de ney, la flauta dervix de canya. Col·labora amb les universitats de Barcelona i Deusto. L’any 1998 funda l’Institut d’Estudis Sufís de Barcelona, que dirigeix des d’aleshores. Dirigeix també el grup de música i dansa sufí ’Ushâq. És autor de la monografia El sufisme (Fragmenta, 2008), la versió de la qual en castellà —ampliada—, Sufismo, va publicar-se el 2012 també per Fragmenta. També és autor de la traducció de Dīwān, de Hal·lāg (Fragmenta, 2010), una edició bilingüe àrab-catalana cal·ligrafiada a mà per ell mateix. És coautor, amb Marià Corbí, de Jesus de Nazaret, el mito y el sabio. Una lectura del Evangelio de Juan desde una espitritualidad laica y desde el sufismo (2010). El 2015 va publicar Històries de Nasrudín, a la col·lecció Petit Fragmenta, amb il·lustracions de Mariona Cabassa. És assessor de la col·lecció Sagrats i Clàssics de Fragmenta.

Jaume Flaquer és responsable de l’Àrea Teològica de Cristianisme i Justícia. Professor a la Facultat de Teologia de Catalunya. Llicenciat en filosofia per la UB. Llicenciat en Teologia pel Centre Sèvres de París. Doctor en Estudis Islàmics per l’EPHE (Sorbona de París).