El 26 de juny arriba a les llibreries Història del silenci. Del Renaixement als nostres dies, de l’historiador francès Alain Corbin. És un llibre que s’acosta a la crida a la vida interior a partir d’exemples de la literatura universal, de la mà d’alguns dels grans escrip­tors i pensadors dels últims segles. Simultàniament, l’editorial Alcantilado publica aquest llibre en castellà.

«El silenci no és tan sols absència de soroll», diu l’autor al prefaci de l’obra. «En el passat, els homes d’Occident assaborien les profunditats i els matisos del silenci. El consideraven la condició per al recolliment, per a l’escolta d’un mateix, per a la meditació, per a l’oració, per a la fantasia, per a la creació; sobretot com el lloc interior d’on emergeix la paraula», prossegueix.

En aquest llibre, Alain Corbin recorre els signi­ficats del silenci a través de nou capítols, el cinquè dels quals és un breu interludi. L’autor no només hi explica el silenci, sinó que fa que el lector en senti l’emoció gràcies a la forta càrrega estètica de les obres que ressegueix. D’aquesta manera, l’evocació del silenci, «de la seva riquesa i de la força de la seva paraula, pot contribuir a reensenyar a estar en silenci, és a dir, a ser un mateix». Corbin recorda que «la societat imposa rendir-se al soroll per tal de ser part del tot en lloc d’apostar per l’escolta d’un mateix» i que «d’aquesta manera, l’estructura mateixa de l’individu s’ha vist modificada».

Per Ignasi Moreta, editor de Fragmenta, «l’originalitat de Corbin és que realitza una aproximació al silenci no des del punt de vista d’un mestre espiritual, d’un mestre de la vida interior, sinó des de la perspectiva de l’estudiós que, amb una vasta erudició, recopila les al·lusions al silenci que han fet els grans escriptors de la tradició literària occidental (sense descuidar tampoc la tradició pictòrica). El llibre és un repàs per la història de la literatura a la recerca del silenci, perquè els mestres de la paraula també han sabut ser sensibles al silenci d’on brolla la paraula.»

La publicació d’aquesta obra en català, en traducció de Mireia Ibañez, coincideix amb la publicació de la seva edició en castellà, en traducció de Jordi Bayod, a l’editorial Acantilado.

Alain Corbin (Lonlay-l’Abbaye, 1936) és un historiador francès, catedràtic emèrit d’història de la universitat de La Sorbona (París). Especialitzat en la història social i de les representacions del segle XIX i precursor de la història de les sensibilitats, actualment és l’historiador francès més traduït arreu del món i una de les principals figures de la historiografia en l’àmbit internacional.

Entre les seves publicacions destaquen Les filles de noce: misère sexuelle et prostitution au XIXème siècle (Aubier, 1978), Les cloches de la terre: paysage sonore et culture sensible dans les campagnes au XIXème siècle (Albin-Michel, 1994) i Le mer: terreur et fascination (Seuil, 2004). A més, ha dirigit obres col·lectives com L’avènement des loisirs. 1850-1960 (Flammarion, 1995) i Histoire du corps (Seuil, 2005-2006).