Josep Otón, autor de Simone Weil: El silenci de Déu (Fragmenta, 2008), ha pronunciat la conferència “Simone Weil, dona mística compromesa” el dimecres 16 d’octubre de 2019 a les 18 h a l’Espai d’Interioritat Francesc Palau (c. de la Immaculada 55, Barcelona). L’acte s’emmarcava dins les Jornades d’Espiritualitat “Petjades de dona, mística i compromís” que organitza aquest centre.

A la conferència es podrà adquirir el llibre Simone Weil: El silenci de Déu.

El dilluns 11, dimecres 13 i dijous 14 de novembre, allà mateix, s’hi impartirà un taller adreçat a qui vulgui aprofundir sobre Simone Weil, també amb Josep Otón.

El cicle “Petjades de dona, mística i compromís” se celebra del 14 al 17 d’octubre, de 18 a 20h, i s’hi parla, a més de l’acte esmentat, sobre “Església amb rostre de dona”, per Lola Jara i Juan Badía (dilluns 14), “Santa Teresa: dona, passió i compassió”, per Anna Almuni (dimarts 15) i “Dorothy Day, amor per la justícia”, per Neus Forcano (dijous 17).

Josep OtónSimone Weil: El silenci de Déu

Amb una trajectòria immersa en el context de la II Guerra Mundial, i a l’ombra d’Auschwitz i de la pregunta pel silenci de Déu, Simone Weil (1909-1943) ens ofereix un dels llegats filosòfics i espirituals més rellevants de la primera meitat del segle XX.

En aquest llibre, Josep Otón prossegueix el seu estudi de la interioritat de místics, artistes i pensadors centrant-se en l’anàlisi de l’experiència personal weiliana. Amb la convicció que no hi ha cap ruptura entre la Weil revolucionària i compromesa amb la lluita obrera, i la Weil dedicada a la recerca religiosa, Otón se centra en un text enigmàtic —l’anomenat «Prologue»—, l’anàlisi del qual li permet desvelar alguns trets fonamentals de la relació entre l’ésser humà i el Misteri. El «Prologue» reflecteix la contradicció que amara el recorregut vital de Weil perquè narra dues experiències contraposades: una trobada i una absència. L’escriptora hi descriu l’encontre amb un personatge desconegut i, després, com aquest misteriós visitant l’abandona. És una metàfora de la vida espiritual: Déu es revela i s’oculta, es manifesta i s’amaga.

Fotos: Pilar Martí