Fragmenta publica L’avarícia, el llibre del professor Oriol Ponsatí-Murlà que continua la sèrie «Pecats capitals», iniciada fa un mes amb La mandra L’enveja. «L’avarícia pot ser convertida en el més noble dels sentiments revolucionaris o en el més lleig dels pecats», hi diu Ponsatí-Murlà.

Pel doctor en filosofia gironí, l’avarícia «és un pecat relatiu, que fluctua entre el vici i la virtut (una manera força estranya de ser pecat). L’avarícia implica tant l’adquirir (rebre) com el no desprendre’s (no donar), i res no és excessiu, ni desordenat, ni desmesurat si no és en relació amb una gradació que marca el punt d’excés, un ordre o una mesura».

Ignasi Moreta, editor de Fragmenta, manifesta que «la sèrie sobre els pecats capitals permet repensar set actituds que han merescut qualificacions diferents al llarg de la història. Als autors els hem demanat que s’hi enfrontin amb plena llibertat, cadascú des de la seva òptica. No es tracta de condemnar o de salvar, sinó de repensar cadascun dels “pecats” a la llum de la pròpia recerca, sense condicionants de cap mena. El fet que tots els autors siguin menors de 45 anys permet incorporar la visió dels “fills de la secularització”. Oriol Ponsatí-Murlà ens apropa a l’avarícia des d’una òptica molt suggestiva que no deixa de banda referents de la filosofia antiga i de les fonts cristianes.»

Fragmenta publica la sèrie sobre els pecats capitals a la col·lecció “Assaig” (en català) i a “Fragmentos” (en castellà). Després de La mandra, d’Oriol QuintanaL’enveja, de Marina Porras, i ara L’avarícia, d’Oriol Ponsatí-Murlà, els pròxims volums seran La gola, d’Adrià Pujol Cruells; La luxúria, d’Anna PunsodaLa supèrbia, de Jordi Graupera, i La ira, de Raül Garrigasait. Els llibres aniran apareixent fins al febrer del 2020.

Presentació a Barcelona

El llibre L’avarícia serà presentat amb una conversa entre l’autor, Oriol Ponsatí-Murlà, i l’editor Ignasi Moreta el dimecres dia 8 de gener a les 19 h, a la llibreria Documenta (c. Pau Claris 144, Barcelona).

Oriol Ponsatí-Murlà

Oriol Ponsatí-Murlà (Figueres, 1978) És doctor en filosofia per la Universitat de Girona i professor de filosofia antiga en aquesta mateixa universitat. El 2011 funda Edicions de la Ela Geminada, on ha editat títols tant de literatura com de pensament. Va ser comissari de l’Any Bertrana (2017) i actualment és director de la Institució de les Lletres Catalanes.

És autor de Totes les estacions de França (2014), que li va valdre el premi de novel·la curta Just Manuel Casero (2013) i el premi Setè Cel de Salt (2015), així com de nombrosos estudis preliminars d’obres filosòfiques. Ha traduït al català autors com Nietzsche, Vattimo, Diderot o I. Calvino, entre altres, i ha col·laborat en mitjans de comunicació. En la seva faceta de rapsode i músic, és conegut per les seves interpretacions maratonianes com la lectura íntegra i seguida de l’Odissea d’Homer o l’execució en solitari de l’obra per a piano Vexations d’Erik Satie.