Adrià Pujol Cruells s’enfronta a La gola amb un recorregut molt singular per la tradició literària, cinematogràfica, artística i iconogràfica d’Occident al voltant d’aquest pecat capital, amb una prosa d’una gran riquesa expressiva. L’antropòleg i escriptor creu que «llevat dels dies assenyalats en què el tiberi i el descontrol són de recepta, i tret dels que tenen butlla per càrrec o per ofici, la golafreria desbridada se sol veure de mal gust». El llibre es presentarà a Girona i a Barcelona.

«La gola ha mutat en malaltia: ha passat de vici voluntari a infortuni hereditari, de pecat de rics a pecat de tots, de depravació individual a tendència social. Hem socialitzat les virtuts, però també les tares», continua l’autor.

Ignasi Moreta, editor de Fragmenta, declara: «La sèrie “Pecats capitals” té per objectiu repensar set passions de l’ànima a través de l’assaig, un gènere molt lliure on tan important és el que es diu com la manera de dir-ho. Adrià Pujol ha optat per un text intel·lectualment molt estimulant, escrit amb una prosa d’una gran riquesa idiomàtica.»

Fragmenta publica la sèrie sobre els pecats capitals a la col·lecció “Assaig” (en català) i a “Fragmentos” (en castellà). Després de La mandra, d’Oriol Quintana, L’enveja, de Marina Porras, L’avarícia, d’Oriol Ponsatí-Murlà, arriba ara La gola, d’Adrià Pujol Cruells. Els pròxims volums seran La luxúria, d’Anna Punsoda; La supèrbia, de Jordi Graupera, i La ira, de Raül Garrigasait.

El llibre serà presentat a Girona, el dilluns 3 de febrer a les 19 h, a la Llibreria 22 (c. Hortes 22), amb les intervencions de l’autor i d’Oriol Ponsatí-Murlà, director de la Institució de les Lletres Catalanes i autor de L’avarícia. I a Barcelona, amb una conversa entre Adrià Pujol Cruells i Ignasi Moreta, editor de Fragmenta, el dimecres 12 de febrer a les 19 h, a la llibreria La Impossible (c. Provença 232).

Adrià Pujol Cruells

Adrià Pujol Cruells (Begur, 1974) és antropòleg, escriptor i traductor. Compagina la docència a l’Escola Bloom i a l’Aula d’Escriptura de Girona amb la museografia i la recerca. És un dels impulsors de l’Observatori de la Vida Quotidiana. Com a escriptor ha conreat els gèneres de la novel·la, la biografia, el dietarisme i l’assaig. Gèneres enllà, la seva obra configura una exploració constant sobre la condició humana. És autor d’Escafarlata d’Empordà (2011), Picadura de Barcelona (2014), La carpeta és blava (2017), Els barcelonins (2017), El fill del corrector / Arre, arre, corrector (2018) i Míster Folch (2019), entre altres obres. A més, col·labora en mitjans de comunicació com ara el Diari de Girona i El País. La seva traducció de L’eclipsi, de Georges Perec, va rebre el Premi Serra d’Or de Traducció (2018) i el premi Manuel Serrat Crespo de Traducció literària (2018). A Fragmenta hi ha publicat La gola (2019), dins de la sèrie «Pecats capitals».