La Casa Golferichs, de Barcelona, organitza cada dilluns, des del 19 d’abril al 14 de juny del 2021, de 19 a 20.30 h, el curs en línia “Simone Weil: entre la mística i la filosofia“, dirigit per Eudald Espluga. Un dels llibres en el qual es basarà és La gravetat i la gràcia, que Fragmenta publicarà aquest proper mes de maig. També al maig sortirà la versió en castellà de Simone Weil: el silenci de Déu, de Josep Otón (Fragmenta, 2008). És necessària la inscripció.

Simone Weil, la filosofia com a compromís pràctic

Aquests últims anys s’ha parlat molt de Simone Weil, però la seva tràgica trajectòria vital -des dels enfrontaments amb Trotsky fins al seu “suïcidi polític”- ha acabat per eclipsar la seva obra filosòfica i assagística. El que ens proposem en aquest curs és presentar en detall les seves idees (ens centrarem en L’arrelament, La gravetat i la gràcia i La condició obrera), resistint l’impuls de veure-hi un pensament sistemàtic: encara que debatrà directament i indirecta amb els grans autors de la tradició religiosa i filosòfica occidental, Weil ho farà a través d’una via mística, on el silenci pot ser tant o més poderós que el raonament discursiu. Entendrà la filosofia com un compromís pràctic més proper a l’atenció que a l’acció: filosofar, per a Weil, té a veure amb la manera de mirar i habitar el món, amb la manera d’estimar i de formar relacions de dependència amb els altres, amb el territori i amb la divinitat.

Eudald Espluga Casademont és llicenciat en Filosofia i màster en comunicació i estudis culturals per la universitat de Girona i actualment treballa com a periodista cultural. Ha col·laborat en mitjans com La Fronde, El Salto, PlayGround, Vice, RAC 1, Radio Primavera Sound o Núvol. És autor dels assajos Las pasiones ponderadas (Capitán Swing), Mediterròniament. La catalanitat emocional (Biblioteca del Núvol), escrit amb Damià Bardera i ha participat al llibre col·lectiu Humanidades en acción, coordinat per Marina Garcés (Raig Verd). També ha treballat com a guionista per a televisió i com a redactor publicitari. El seu principal camps d’investigació és el fenòmen de l’autoajuda, sobre el que ofereix una perspectiva crítica des de la filosofia moral i política que ha desenvolupat a varies conferències.

El preu del curs és de 52,71 € (IVA inclòs) i la inscripció s’ha de fer clicant aquí.