Fragmenta ha publicat un nou títol de l’Opera Omnia Raimon PanikkarEl Dharma de l’Índia és el segon volum de les seves obres completes dedicat a l’hinduisme després de L’experiència vèdica. En aquest llibre exposa les diverses tradicions, conceptes i evolucions d’aquesta antiquíssima saviesa, que Panikkar va estudiar tota la vida.

Raimon Panikkar, de pare indi i hindú i de mare catalana i cristiana, va fer diverses estades a l’Índia, exercint la docència universitària i estudiant a fons les tradicions espirituals dels subcontinent i promovent de forma pionera el diàleg interreligiós. «Me’n vaig anar cristià, em vaig descobrir hindú i torno buddhista, sense haver deixat mai de ser cristià», va resumir en la que és la seva frase més citada. El resultat dels seus estudis sobre l’hinduisme es recull al volum El Dharma de l’Índia, que ara Fragmenta publica en català i que aquest dimecres 22 de juny arriba a les llibreries. Fragmenta també va publicar la breu introducció Iniciació als Veda i la magna antologia dels Veda titulada L’experiència vèdica, totes dues obra també de Panikkar.

El Dharma de l’Índia procura sistematitzar, ordenar i presentar al públic general, combinant la màxima erudició i exigència intel·lectual amb una gran claredat expositiva, la complexitat d’aquesta suggerent i rica tradició oriental. Per Panikkar, el que «immediatament salta a la vista és la multiplicitat tan variada i encara contradictòria de camins, sectes i confessions, a més de la pluralitat d’escoles doctrinals; per això s’acostuma a dir que és abans una sèrie de religions que una religió».

Aquest és el tretzè volum (en ordre de publicació) que Fragmenta publica de l’Opera Omnia Raimon Panikkar en català, un projecte iniciat l’any 2009 per acord amb l’autor, el filòsof català del tombant dels segles XX i XXI amb una projecció internacional més sòlida. L’obra està dividida en tres grans parts: en primer lloc presenta l’espiritualitat hindú, després s’endinsa en diferents aspectes i fonaments de l’hinduisme i, finalment, planteja les noves perspectives de la saviesa hindú.

Del text d’ El Dharma de l’Índia en van tenir cura l’autor i Milena Carrara Pavan. La coordinació de l’edició catalana ha anat a càrrec de Xavier Serra Narciso. Les traduccions són d’Esteve Serra Arús i Elisenda Sevilla i Altés.

Raimon Panikkar (Barcelona, 1918 – Tavertet, 2010) és una de les veus més lúcides del pensament contemporani per les seves aportacions al diàleg intercultural i interreligiós. Doctor en filosofia, en ciències i en teologia, va exercir la docència en diverses universitats d’Europa, l’Índia i els Estats Units. El 1946 és ordenat sacerdot catòlic. Trepitja l’Índia per primer cop l’any 1954. Als anys vuitanta s’instal·la a Tavertet, on impulsa la Fundació Vivarium (avui Fundació Vivarium Raimon Panikkar). L’obra de Panikkar ha estat estudiada per quaranta tesis doctorals i per cinc congressos internacionals monogràfics.