Adriana Cavarero està considerada una de les filòsofes més rellevants del pensament feminista actual. A Inclinacions, aquesta catedràtica de filosofia política a la Universitat de Verona elabora una crítica intel·ligent a l’exaltació de la rectitud, tot defensant la inclinació com una manera més encertada d’enfocar les grans preguntes. El llibre, que es publica simultàniament en català i en castellà, es posa a la venda el proper 7 de setembre i serà presentat el divendres 16 de setembre a la Setmana del Llibre en Català.

Per Cavarero, mentre que la rectitud posa l’accent en la masculinitat, la verticalitat i la jerarquia, la inclinació, en canvi, el posa en la feminitat, l’horitzontalitat i l’ètica de la cura. La filosofia, l’art i la literatura han representat l’ésser humà o, millor dit, l’home, com un ésser vertical, dret, erecte, creu l’autora, una de les veus actuals més importants del pensament occidental feminista al costat de noms com els de Judith Butler o Martha Nussbaum. A Inclinacions, Adriana Cavarero reflexiona sobre les conseqüències i les relacions de poder que implica el discurs de la rectitud. Al llarg d’una sèrie de dotze capítols i una coda en què passa revista no només a diversos filòsofs sinó també a representacions artístiques i literàries diverses, la filòsofa italiana qüestiona que la rectitud sigui la postura pròpia de l’ésser humà i defensa que aquesta mateixa postura n’ha tapat una altra que ens és molt més pròpia, la de la inclinació, que tradicionalment l’art i la filosofia han reservat exclusivament a la dona.

Cavarero planteja, doncs, la subjectivitat en termes d’inclinació i verticalitat. Mentre que en l’home recte i erecte s’hi amaga un jo tancat en si mateix, autoreferencial i autosuficient, en la inclinació se’n troba un d’altruista, obert a l’altre, sobre el qual s’aboca i no es tanca. En definitiva, es tracta d’una obra fonamental no tan sols per al pensament feminista modern sinó també per a la filosofia occidental contemporània.

L’edició catalana del llibre, el primer de Cavarero que es publica en aquesta llengua, és el quart volum de la Biblioteca de Pensament Contemporani, col·lecció de Fragmenta Editorial dirigida pel filòsof Joan-Carles Mèlich i que conté els llibres La gravetat i la gràcia, de Simone Weil, El sagrat, de Rudolf Otto, i Veig Satanàs caure com el llamp, de René Girard, publicats el 2021.

Adriana Cavarero (Bra, Piemont, 1947) és una de les principals pensadores del feminisme modern europeu. Catedràtica de filosofia política a la Universitat de Verona i professora visitant a la Universitat de Nova York, Cavarero ha sigut una filòsofa essencial en el desenvolupament del pensament de la diferència sexual com a perspectiva teòrica que ha de desconstruir els textos de la filosofia occidental des d’un punt de vista feminista, des de Plató fins al pensament contemporani occidental, amb especial interès per l’obra de Hannah Arendt. De formació clàssica, es va donar a conèixer internacionalment amb la seva obra Nonostante Platone (1990).

Presentació a Barcelona

Inclinacions compta amb un pròleg de la professora Begonya Saez Tajafuerce, doctora en filosofia i coordinadora Mínor Gènere i Master Mundus Phiafec de la UAB, i ha sigut traduït de l’italià per l’escriptora Anna Carreras. El llibre serà presentat per Begonya Saez Tajafuerce el divendres dia 16 de setembre, a les 19 h, a l’escenari 2 de la Setmana del Llibre en Català (Moll de la Fusta, Barcelona). La presentació es farà conjuntament amb el llibre de Marina Garcés, Males companyies (Galàxia Gutenberg). L’activitat, amb el títol de Parlem d’espiritualitat i pesament“, serà moderada per l’escriptora Anna Punsoda.