La matemàtica francesa Annick de Souzenelle, cristiana ortodoxa que ha fet 100 anys aquest mes de novembre, publica  La paraula al cor del cos, un llibre de converses amb l’editor Jean Mouttapa que serveix per introduir-se en les grans intuïcions desenvolupades per l’autora. 

Segons explica a la introducció el mateix Moutappa, al capdavant de les col·leccions d’espiritualitat de l’editorial Albin Michel, Annick de Souzenelle «va decidir un dia oblidar totes les interpretacions reductores, banals i moralistes de la Bíblia i rellegir el Llibre sagrat sense sacrificar la intel·ligència a l’altar de la fe, sense tabús ni aclucalls; llavors el va redescobrir, a la llum de les mil riqueses semàntiques de la llengua hebraica i dels principis fonamentals de la psicologia de les profunditats, i va intentar penetrar-lo com hauria escoltat la veu del seu propi mestre interior. Al mateix temps, restablint el lligam amb la veu reial del mite, es posà a rellegir el món exterior, el cos de l’Home i els seus símbols com un Llibre diví. A partir d’aquí, començà a treballar.»

D’aquí sorgí aquest llibre, La paraula al cor del cos, «que s’afegeix a altres llibres de converses que ha anat publicant Fragmenta els últims anys, com són les mantingudes amb Josep Rius-Camps, Joan-Carles Mèlich i Lluís Duch», afirma per la seva banda l’editor de Fragmenta, Ignasi Moreta. L’editor afegeix: «Amb La paraula al cor del cos continuem proposant als lectors endinsar-se en l’obra de pensadors que destaquen en el camp de la recerca interior i l’espiritualitat, pensadors que fins ara no tenien obra —o en tenien poca— publicada en català, com és el cas d’Annick de Souzenelle. Trobar bons acompanyants en la indagació espiritual és un dels objectius fundacionals de Fragmenta

Josep M. Gregori i Cifré, catedràtic de musicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, i Maria Cristina Vilardell i Jové, llicenciada en història, il·lustradora i pintora, signen la traducció de l’original francès de La paraula al cor del cos.

Annick de Souzenelle

Annick de Souzenelle (Meaulle, Bretanya, 1922), matemàtica de formació, és una de les veus contemporànies més reconegudes en el camp de la recerca interior. Procedent del catolicisme, el 1958 es va convertir a l’ortodòxia. La càbala jueva, la psicologia junguiana i la filologia són algunes de les seves fonts i eines de treball. La seva obra basteix ponts entre el judaisme i el cristianisme, sense negligir la mitologia i el simbolisme. La Bíblia ha centrat bona part de les seves recerques. Entre les seves obres destaquen Le symbolisme du corps humain (1991), L’arc et la flèche. Merveilles de l’Éros (2001; edició catalana amb el títol L’arc i la fletxa. Meravelles de l’Eros, Claret, 2016), Manifeste pour une mutation intérieure (2003; edició catalana amb el títol Per una mutació interior. Resposta al Manifest per la Terra de Mikhaïl Gorbatxov, Claret, 2019).