El poeta i pintor Narcís Comadira, que va participar en l’edició i la traducció del Càntic dels Càntics de Salomó (Fragmenta, 2013) serà objecte d’un taller de lectura amb el títol “La fe no em justifica”, a càrrec de Carles Torner, poeta i escriptor. El taller, d’una sessió d’un dimecres al mes des de l’11 de gener al 7 de juny, és organitzat per la Fundació Joan Maragall a la seva seu, se centrarà en el seu poemari Enigma i cal inscriure-s’hi.

Si l’any 2022 —amb motiu dels seus vuitanta anys— ha estat una llarga celebració de la varietat i la fertilitat de l’obra de Narcís Comadira, volem iniciar el 2023 amb una lectura aprofundida d’un llibre central en la seva producció. Perquè Enigma (1986) pot ser llegit com un nucli fonamental del registre que Comadira ha desplegat en més de vint poemaris. Partirem de la lectura de poemes universals com Falconeria o Cisterna i els seus ecos en llibres posteriors.

Analitzarem el paradoxal diàleg amb Pau de Tars inclòs al poema “Mala Fusta”. Ens aturarem a
llegir en detall els dos poemes llargs que són Triomf de la vida —un Càntic de les Criatures
comadirià— i “Rèquiem”, destacant-ne els ressons bíblics i litúrgics. I clourem mig any de lectura
en conversa amb el poeta mateix.

PROGRAMA

  • Dimecres 11 de gener de 2023: Presentació: Enigma al cor de la obra poètica comadiriana
  • Dimecres 8 de febrer de 2023: Falconeria i altres poètiques de Comadira
  • Dimecres 8 de març de 2023: “La fe no em justifica” i els desficis d’Enigma
  • Dimecres 12 d’abril de 2023: Triomf de la Vida: el “Laudato si” de Comadira
  • Dimecres 10 de maig de 2023: Rèquiem i la forma litúrgica per acompanyar la mort
  • Dimecres 7 de juny de 2023: Conclusions, lectura de poemes i diàleg amb Narcís Comadira

El club de slectura se celebrarà a la seu de la Fundació Joan Maragall (C. València, 244 1r, Barcelona), des de les 18 a les 20h. El donatiu per a la inscripció és de 120 € (per promotors i menors de 35 anys: 90 €). Nombre de places: màxim 15 persones. Inscripcions, aquí.

*Referència bibliogràfica: Narcís Comadira, Poesia (1966-2021), Editorial Labutxaca, 2014.

Narcís Comadira

Narcís Comadira (Girona, 1942) és poeta, pintor, autor teatral, assagista i traductor. És llicenciat en història de l’art. La seva obra poètica ha estat aplegada a Formes de l’ombra (2002); posteriorment, ha publicat Llast (2007) i Lent (2012). Com a autor teatral destaquen La vida perdurable (1992), L’hora dels adéus (1995) i El dia dels morts (1997). De la seva obra d’assaig, sobresurten L’ànima dels poetes (2002), Camins d’Itàlia (2005), Dies de França (2008) i Marques de foc (2012). Ha traduït Auden, Pasolini, Pirandello i Leopardi, entre altres. Ha participat en l’edició i la traducció del Càntic dels Càntics de Salomó (Fragmenta, 2013). El 2013 se li ha concedit la Creu de Sant Jordi.

Narcís Comadira

Càntic dels Càntics de Salomó

El Càntic dels Càntics de Salomó és el poema d’amor més celebrat de la literatura universal i, alhora, un dels més controvertits. A causa de la seva integració en el cànon bíblic, el Càntic ha estat llegit tradicionalment com una al·legoria de les relacions entre Déu i el seu Poble. Tanmateix, en el text no es parla de Déu. Tant si el Càntic és un conjunt de fragments com si és un poema oníric, el que importa és la seva febrada eròtica. L’amor del Càntic és d’entrada un amor físic, sense cap dissimulació de la fisiologia. És aquesta carnalitat la que fa possible tota lectura simbòlica i al·legòrica del text, tota lectura espiritual, teològica i mística. Si un dia la Paraula es va fer carn, el Càntic dels Càntics ens presenta aquesta carn en tota la seva magnífica realitat, amb la joia profunda d’aquesta realitat, en tota la seva esplendor.

Aquesta edició s’obre amb una introducció a la traducció («Escriure’s el Càntic») de Narcís Comadira i amb una «Introducció a la lectura del Càntic» de Joan Ferrer. A continuació es presenta el text hebreu i català, amb vuit dibuixos de Narcís Comadira. El llibre es clou amb un «Assaig de lectura» de Joan Ferrer, que permet fer una relectura acompanyada del Càntic.

Amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Coberta en alta resolució
Col·lecció: Sagrats i Clàssics
Volum: 8
Núm. de pàgines: 152
Primera edició: 05/2013
2ª edició: 02/2021
ISBN: 978-84-92416-73-8
Enquadernació: rústica, 13 x 21 cm