Des del dijous 18 al 30 de setembre es pot visitar l’exposició “Raimon Panikkar, viure l’aventura intercultural”, a la Biblioteca Joan Pomar i Solà (Av. Montserrat, 10, Sant Esteve Sesrovires​). La mostra va produir-se amb motiu de l’Any Panikkar i que ha itinerat per diverses biblioteques des d’aleshores.

El filòsof i teòleg Raimon Panikkar i Alemany (Barcelona, 1918 – Tavertet, 2010) va ser una figura de rellevància mundial en el diàleg entre les cultures i religions i en la cerca d’alternatives als reptes del món contemporani.

Autor d’una vuitantena d’obres escrites en sis llengües, doctor honoris causa per les universitats de les Illes Balears, Tübingen, Urbino i Girona, i professor, entre d’altres, a les universitats de Roma, Harvard i Califòrnia, la seva obra completa (Opera Omnia Raimon Panikkar) s’està publicant actualment en italià, català (a través de Fragmenta), castellà, francès i anglès.

Amb motiu del centenari del seu naixement, l’Espai Avinyó (Ajuntament de Barcelona) ha organitzat una exposició centrada en la seva vocació intercultural, plurilingüe i transdisciplinar. Nascut en una família indocatalana de la Barcelona de fa un segle, Panikkar va sentir-se alhora fill d’Orient i d’Occident, va defensar la diversitat cultural i lingüística com una riquesa que cal fomentar, va criticar la tecnocràcia i va demanar una transformació radical de la nostra manera d’entendre el món. Va relacionar-se amb molts dels grans noms de la filosofia, la ciència, la religió i les humanitats, i va desplegar una intensa activitat com a professor i conferenciant que el va portar als cinc continents.

L’exposició s’ha adaptat per a poder girar per diferents espais culturals de tot el territori. La versió itinerant consta de 7 lones que recullen l’essencial de la vida i el pensament de Panikkar, posant especial èmfasi en temes com la interculturalitat, la diversitat lingüística i la força de la paraula. La mostra va ser comissariada per Jordi Pigem (que va editar el llibre Ecosofia, de Raimon Panikkar) i dissenyada per Inês Castel-Branco.