Ignasi Moreta, doctor en humanitats i editor de Fragmenta, autor de No et facis posar cendra. Pensament i religió en Joan Maragall (Fragmenta, 2010) i curador de La Setmana Tràgica. Tres articles, de Joan Maragall, (Fragmenta, 2009), dirigeix el curs “Intuïcions religioses i filosòfiques de Joan Maragall. Una lectura dels seus textos més il·luminadors“, organitzat per la Fundació Joan Maragall. És en sis sessions mensuals a partir del dimecres 18 d’octubre, a les 18h i se celebra a la nova seu d’aquesta institució (Edifici de la Fundació Balmesiana, Carrer Duran i Bas 9, de Barcelona.).

L’obra de Joan Maragall (1860-1911) té un enorme interès no solament pel valor de la seva poesia sinó també per les idees que vehiculen tots els seus textos, tant els poètics com els periodístics i assagístics. Algunes de les intuïcions de Maragall són més fàcils de comprendre i acceptar per nosaltres que pels seus mateixos coetanis. En el taller llegirem en profunditat alguns dels textos més estimulants i il·luminadors de la seva obra, amb una doble finalitat: afavorir el gaudi estètic de la seva obra i reflexionar sobre les posicions filosòfiques i religioses que hi exposa.

Dimecres 18 d’octubre de 2023
«Oda infinita», «Excelsior», «El mal caçador», «Dimecres de Cendra», «A la Mare de Déu de Montserrat»

Dimecres 15 de novembre de 2023
«El comte l’Arnau»

Dimecres 13 de desembre de 2023
La «trilogia mística» de 1905-1906: «La paz de los campos», «Sensaciones de otoño» i «La ráfaga»

Dimecres 17 de gener de 2024
La Setmana Tràgica: «Ah!, Barcelona…», «La ciutat del perdó» i «La iglésia cremada»

Dimecres 14 de febrer de 2024
El cicle d’Haidé («Haidé», «Represa d’Haidé», «Ja no em plau…»), «Oh, Dimecres de Cendra, que estens», «De una tarde de agosto»

Dimecres 13 de març de 2024
L’últim Maragall: el «Cant espiritual» i la trilogia final («Carta a una señora», «Los vivos y los muertos» i «La panacea»)

El curs se celebra un dimecres de cada mes, des del 18 d’octubre de 2023 al 13 de març de 2024, des les 18:00 h. fins a les 20:00 h.

Nota: es recomana assistir al taller amb un volum de la poesia de Maragall (l’última edició és Poesia i teatre, ed. d’Ignasi Moreta i Lluís Quintana, Edicions 62, 2020, però es pot recórrer a qualsevol edició anterior) i, en el cas de la sessió sobre la Setmana Tràgica, amb el volum La Setmana Tràgica. Tres articles, ed. d’Ignasi Moreta, Fragmenta, 2009, o amb qualsevol altra edició dels articles. La resta de textos se subministraran en el taller.