La sèrie «Deu Manaments» creix amb la incorporació dels assajos de la professora Maria Garganté, Santificaràs les festes, i la psicòloga Leticia Asenjo, que escriu Honraràs pare i mare. El dimecres 27 de novembre van arribar a totes les llibreries.

Maria Garganté, autora de diversos estudis sobre les manifestacions festives i la religiositat popular, ens fa notar al seu assaig que «els festius serveixen per trencar la monotonia del temps ordinari». A partir d’aquí, dedica el seu text a respondre diverses preguntes. «¿Què diu de nosaltres la necessitat d’ordenar el temps així? ¿Com forgen la nostra identitat els rituals festius? ¿Quina relació guarden amb l’ocupació de l’espai públic? ¿I amb la significació dels àpats?» Sobre Santificaràs les festes, ens diu: «tot i que a primer cop d’ull sembla el manament més hedonista i fàcil de seguir, està ple d’angles morts i crea un món de relacions ambigües».

Per la seva banda, la psicòloga i escriptora Leticia Asenjo diu a Honraràs pare i mare que «tots tenim el quart manament tan interioritzat que no podem fer un judici acurat del tracte que vam rebre com a fills, fet que ens porta a repetir patrons quan som pares.» Partint de les tesis d’Erich Fromm sobre la llibertat, Asenjo traça un camí cap a la plena autonomia dels adults que implicaria matar simbòlicament els nostres pares. Del sacrifici d’Isaac a la Carta al pare de Franz Kafka, l’autora s’endinsa al cor d’un manament profundament lligat als mandats de gènere i a l’evolució dels drets de la infància.

La sèrie «Deu Manaments» vol repensar els grans temes de la contemporaneïtat seguint el fil conductor del decàleg. Amb una mirada fonda i actual, responent a problemàtiques d’avui, lluny de qualsevol confessionalisme. En són els autors Jordi Graupera, Ignasi Moreta, Maria Garganté, Leticia Asenjo, Bernat Dedéu, Blanca Llum Vidal, David Fernàndez, Carla Vall i Duran, Joan Burdeus i Maria Sevilla Paris. Amb els que es posen ara a la venda ja són quatre els títols publicats a la sèrie, que té previst arribar tota sencera a llibreries al mes de març del 2024.