El novembre de 1885, quan la resta de Canigó ja era a la impremta, Jacint Verdaguer continuava donant voltes a la redacció del «Cant de Gentil», veritable cim literari de l’obra, del qual ja havia desestimat quatre redaccions. Aquest és el fil conductor del llibre que el professor Joan Santanach proposa a Per abastar una estrella. Verdaguer i el «Cant de Gentil», que arribarà a les llibreries el 21 de gener.

La recuperació de tots aquests versos permet reconstruir la treballosa composició d’una de les poesies més celebrades del poeta de Folgueroles. Així, partint d’una descripció, extraordinàriament lírica, de l’estimada adormida, el text evolucionarà fins a convertir-se en expressió, una de les més corprenedores que s’han escrit mai en  català— sosté  Joan Santanach a Per abastar una estrella—, dels anhels vastos i exigents del poeta i del dolor inconsolable que comporta la constatació de la impossibilitat d’assolir-los. A més, els assajos desestimats permeten a l’autor oferir una petita lliçó de  filologia aplicada i d’interpretació de textos, perfectament intel·ligible per tots els públics.

A Ignasi Moreta, editor de Fragmenta, li complau incorporar al catàleg de l’editorial «una petita obra d’orfebreria. El “Cant de Gentil” és un poema bellíssim, i el que ha fet Joan Santanach reconstruint-ne minuciosament la feina de composició ens permet entrar en la cambra de treball de Verdaguer i acompanyar-lo en el seu procés creatiu. Santanach demostra l’enorme autoexigència de Verdaguer, que refà els seus versos una vegada i una altra fins que aconsegueix donar la forma poètica més justa i precisa a l’expressió del seu anhel insatisfet: “Lo cor de l’home és una mar, | tot l’univers no l’ompliria”. El llibre Per abastar una estrella contribuirà a renovar la lectura de l’obra de Verdaguer.»

Joan Santanach (Barcelona 1973) és professor de literatura catalana a la Universitat de Barcelona, amb un peu posat en la cultura medieval i l’obra de Ramon Llull, i l’altre en la literatura del vuit-cents i la poesia de Jacint Verdaguer. Va ser comissari de l’Any Llull (2015-2016). També ha publicat l’obra dramàtica d’inspiració lul·liana Bèsties i la novel·la Els vius. Actualment té molt avançada l’edició crítica de Canigó, de Verdaguer.